Nyitókép forrása: 

 

Február 23-án a venezuelai-kolumbiai határra több mint 20 tonna élelmiszer- és gyógyszersegély, valamint alapvető drogériai termékek (pl. vécépapír) érkezett meg. A kolumbiai határőrség pedig megnyitotta azt az acélbarikádot Simón Bolívar és Francisco de Paula Santander közti hjdon, amit korábban az ezerszámra hozzájuk átáramló venezuelai menekültek ellen emeltek.

 

Megjelentek a venezuelai rohamosztagosok, könnygázt és lőfegyvert is bevetettek a segélyt Venezuela területére behozni akaró ellezéki aktivistákra és politikusokra. Többen lőtt sebet szereztek. Egy videó tanúsága szerint a venezuelai rendőri egységek rohamkocsijaikkal szó szerint belerohantak a tömegbe, többeket megsebesítve.

 

A tüntetők állítólag a híd alatti Tachira folyó kiszáradt medréből gyűjtött köveket, azokkal vették fel a harcot a rendőrökkel. A tiltakozók végül kénytelenek voltak meghátrálni.  Nagyjából 300 ember szenvedett sérüléseket.

  hirdetes_300x300   

 

Egyes tanúvallomások szerint a kormány tűzparancsot adott a tüntetők ellen, a határátkelőhöz közeli venezuelai falvakból pedig embereket hurcoltak.

 

A súlyos élelmezési és gazdasági válsággal küszködő Venezuela elnöke, Nicolas Maduro a katonaságot is beveti, hogy megakadályozza a nemzetközi segélycsomagok bejutását az országba, szerinte ugyanis semmi szükség nincs azokra Venezuelában. Nyilván az esetleges fegyverszállítmányoktól tart, az országban azonban hatalmas az elkeseredettség, a lakosságnak nincs mit ennie, alapgyógyszerek hiányoznak a raktárakról, egy egyszerű náthába is bele lehet halni.

 

Mindeközben a katonaság tagjai felélik az szigorúan őrzött élelmiszerkészleteket, az elit pedig drogcsempészetből és az ország ásványkincseinek orosz és kínai kézre juttatásából tartja fenn magát, újabban pedig az aranytartalékoktól is elkezdtek megszabadulni.

 

 

A kolumbiai rendőrség határmegnyitására reagálva Venezuela megszakított minden diplomáciai kapcsolatot Kolumbiával, amely részt vesz az USA által vezényelt nemzetközi segélyelosztásban. A fentihez hasonló összetűzésekre egyébkén nem csak a kolumbiai, hanem a brazil határon is történtek.

 

Két teherautónyi segélyszállítmány átjutott a venezuelai-brazil határon, de végül a venezuelai oldalon feltartóztatták.

 

Juan Guaidó, a környező országok, az USA és töb európai ország által ideiglenes elnökként elismert ellenzéki vezető a február 23-i események után drasztikusabb megoldási javaslatokat sem zárt ki, utalva a katonai intervencióra. A legtöbb szakértő szerint azonban az USA egy nyílt katonai konfliktust nem vállalna be saját befolyási övezetében, mert az ellene fordíthatná a többi térségbeli országot. Ráadásul egy katonai akció csak megerősítené Maduro álláspontját, hogy az USA tehet az ország problémáiról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!