Nyitókép: itthon.ma

 

Több ezren tüntettek a romániai városokban vasárnap este a kormány és az igazságügyi törvények módosítása ellen.

 

A Maszol.ro beszámolója szerint vasárnap este megtelt a bukaresti Győzelmi tér az igazságügyi törvénymódosítás ellen tüntetőkkel, mintegy 10 ezren vettek részt a megmozduláson. A fővárosi tüntetőkhöz Nagyszeben és Kolozsvár is csatlakozott, ott is több ezren tiltakoztak, másik öt városban néhány százan vonultak az utcára.

 

A tömeg előrehozott választásokat követelt, miután a román kormány kedden sürgősségi rendelettel módosította az új igazságügyi törvénycsomag ügyészségi vezetők kiválasztására vonatkozó részeit, amellyel a kormányzat – a tüntetők szerint – megsértette a bíróságok és igazságszolgáltatás függetlenségét.

 hirdetes_300x300  

 

Virica Dancila román kormányfő tárgyalásra hívta a bírókat a változtatásokkal kapcsolatban, de ők olyan nyilatkozatot fogadtak el, mely szerint „az igazságszolgáltatás nem alku tárgya”, és a rendelet visszavonását követelik.

 

Romániában a Liviu Dragnea által irányított kormányzat (a szocialista pártelnök nem lehet kormányfő, mert jogerősen elítélték visszaélés miatt) már régóta próbálja megnyirbálni az igazságszolgáltatási szervek hatalmát, mert azok a liberális ellenzéket képviselő Klaus Iohannis államfőhöz hűek. Dragnea több törvénymódosítást igyekezett már átvinni, amelyek lehetővé tették volna számára, hogy az ítélet ellenére kormányfő lehessen.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Románia tüntetés

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!