Nyitókép forrása: Frontnews.eu

 

Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt vezetője és államfőjelöltje kedden az ukrán parlament ülésén bejelentette, hogy több frakcióval együtt Petro Porosenko elnök leváltására irányuló alkotmányos vádeljárást (impeachment) indít, miután egy újságírói oknyomozás arra derített fényt, hogy az elnök környezete érintett egy állítólagos nagyszabású hadiipari beszerzési botrányban.

 

Timosenko szerint Porosenko hazaárulást követett el.

 

Az interneten videofelvételen közzétett beszámoló szerint Oleh Hladkovszkijnak, a közvetlenül az elnök alá rendelt Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) helyettes vezetőjének a fia, Ihor állítólag közvetlenül érintett jelentős összegű, védelmi célú beszerzésekre szánt költségvetési összegek elsikkasztásában.

 hirdetes_810x300  

 

Ihor Hladkovszkij és üzleti partnerei ugyanis két éven át Oroszországból csempészett, illetve ukrán katonai raktárakból beszerzett, rossz minőségű fegyveralkatrészeket adtak el az értékénél jóval magasabb áron az Ukroboronprom állami fegyvergyártó vállalatnak. Utóbbi vezetőinek tudomása volt arról, honnan származnak az alkatrészek.

 

Az üzleten Hladkovszkijék legalább 250 millió hrivnyát, azaz csaknem 2,6 milliárd forintot (cca. 8,2 millió eurót) kerestek. Az idősebb Hladovszkijnak is tudomása volt, aki mellesleg a védelmi tanácsban betöltött tisztsége mellett üzleti kapcsolatban is áll Porosenko elnökkel – állítják az újságírók.

 

Oleh Hladkovszkij, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) helyettes vezetője. Fotó forrása: Kyivpost.com (UNIAN)

 

A botrány kirobbanása után Hladkovszkij kérte, hogy mentsék el az RNBO helyettes vezetői tisztségéből az ügy kivizsgálásáig, amit Porosenko támogatott. Az elnök sajtótitkára, Szvjatoszlav Ceholko a Facebookon közölte: Porosenko követeli a rendvédelmi szervektől, hogy mihamarabb vizsgálják ki az újságírók által nyilvánosságra hozott információkat.

 

Az elnöki hivatalnál mellesleg emlékeztettek arra, hogy nincs törvény Ukrajnában, amely szabályozná az államfővel szembeni impeachment eljárás menetét. Az ukrán alkotmány szerint a parlament impeachment eljárással leválthatja az államfőt, ha az hazaárulást vagy más bűncselekményt követ el, de ilyen eljárást még sohasem indítottak az ukrán törvényhozásban. Timosenko egyébként már próbált impeachment eljárást indítani 2008-ban Viktor Juscsenko és 2010-ben Viktor Janukovics ellen – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 

Az ügyben megszólalt a március 31-i elnökválasztásnak a felmérések szerinti jelenlegi legnépszerűbb jelöltje is, a humorista Volodomir Zelenszkij. A Facebookon közzétett videoüzenetében megállapította, hogy azok akik „vérrel” kerültek hatalomra, most „vérrel” keresnek pénzt. „Eszerint csempészni Oroszországból szabad, alkatrészeket cserélni katonák életére szabad, édességet szabad, de MARUV – már tilos” – állapította meg, utalva Porosenko oroszországi csokoládégyárára, illetve arra, hogy az ukrán énekesnő, MARUV, a hazai válogató győztese nem utazhat Izraelbe az Eurovíziós Dalfesztiválra oroszországi fellépései miatt.

 

„Most értettem meg, mit is jelent a hadsereg, nyelv, hit (Porosenko kampányszlogenje). Kifosztani a hadsereget, mesterségesen megosztani nyelv szerint  az embereket, azért mert nincs is hitük Önöknek” – tette hozzá Zelenszkij.

 

Kiszámíthatatlan a kimenetele az ukrán elnökválasztásoknak

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.