Nyitókép forrása: Peacekeeping.un.org

 

Amerikai kezdeményezésre csütörtökön összeült az ENSZ Biztonsági tanácsa, hogy határozatot fogadjon el Venezuelával kapcsolatban. A javaslat szövegezése új elnökválasztások kiírását és a segélyszállítmányok akadálytalan beengedését követelte volna a venezuelai rezsimtől. Természetesen a határozatot a Oroszország és Kína megvétózta.

 

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia, valamint másik hat ország támogatta az amerikai kezdeményezést. A Dél-afrikai Köztársaság ellene szavazott, Indonézia, Egyenlítői Guinea és Elefántcsontpart pedig tartózkodtak.

 

Oroszország saját javaslattal rukkolt elő, ami „békés megoldás” mellett kötelezte volna el az ENSZ-t, ám ez a javaslat sem ment át. Venezuela szomszédainak többsége, az USA és a Európa új választásokat íratna ki. Nicolas Maduro jelenlegi venezuelai államfő rezsimje felelős a súlyos, éhínséggel határos gazdasági válságért, hatalma megtartása érdekében helyi tanúk bevallása szerint halálosztagok járják a gettókat, éles lőszert használnak a tüntetők ellen.

 hirdetes_300x300  

 

Az orosz és kínai álláspont háttere is gazdasági jellegű: Venezuela több tízmilliárd dolláros összegekkel tartozik a két országnak, amelyet olajban fizetne meg, ha képes lenne kitermelni a szükséges mennyiséget. Kína ráadásul a venezuelai válságot az USA diplomáciai gyengítésére használja fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!