Nyitókép forrása: NATO-int

 

Andrej Kiska szlovák államfő kezdeményezésére csütörtökön (február 28-án) Kassán találkoztak a Bukaresti Kilencek (B9) tagállamainak államfői. A találkozón részt vett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is. A találkozón a NATO megalapításának 70. évfordulójára, valamint  Szlovákia és más B9-es tagállamok 15 évvel ezelőtt csatlakozására emlékeztek meg. Érintettek biztonságpolitikai témákat is, elsősorban az EU határaihoz közel eső konfliktusok tekintetében.

 

A B9 tagjai: Szlovákia, Magyarország, Csehország, Lengyelország, Litvánia, Észtország, Lettország, Románia és Bulgária. A tanácskozáson szó esett a dezinformációk terjedésének, a propaganda és a kibertámadások gyakoriságának problémájáról is.

 

Andrej Kiska a találkozó céljait összefoglalva elmondta, hogy arról folyt a tárgyalás, hogy az állam miként biztosíthatja állampolgárai biztonságát.

 hirdetes_810x300  

 

„Az állam feladata, hogy törődjön a biztonsággal: megindokolni és megvédeni az állampolgárok előtt a nem kis összegű védelmi kiadásokat. Ez nehéz feladat”

 

fogalmazott. A szlovák államfő kiemelte, hogy Kassától csupán kicsivel több, mint 100 kilométerre zajlik egy fegyveres konfliktus. Kiska feltette a kérdés, mi lenne, ha ez a háború közvetlenül a határ közelében robbanna ki:

 

„Valószínűleg minden polgárunk azt kérdezte volna, hogy eleget fektettünk-e a védelemre. Erre békeidőben kell felkészülni. El kell magyaráznunk minden polgárunknak, miért fontos költeni a védelemre”

 

fogalmazott.

 

Kiska megjegyezte, Kassa csütörtökön Közép-Európa központjává vált, mert kilenc ország, közel 100 millió embert képviselő politikai vezetése találkozott a kelet-szlovákiai városban.

 

Áder: Javítani kell az együttműködést

 

Áder János magyar államfő a B9-es csúcstalálkozón elmondta,

 

„Olyan új biztonsági kihívásokkal kell számolnia a NATO-nak, mint a klímaváltozás, a növekvő migrációs nyomás vagy az Európában fokozódó terrorveszély”

 

hozzátette, a négy visegrádi és a három balti állam mellett Bulgáriát és Romániát magában foglaló országcsoport vezetői úgy látták, egyre több forrást kell biztosítaniuk a terrorizmus elleni védekezésre, valamint egyetértettek abban, hogy ezen a területen javítani kell az együttműködést, az információcserét a jövőben.

 

Košice, setkání B9. Prezidentky a prezidenti se zúčastnili slavnostního odhalení pamětní desky a zahájili druhé plenární jednání. #70vyrociNATO pic.twitter.com/FKorVJyFiE

 

Körkép.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!