Nyitókép forrása: BBC.com

 

A Phenjan közelében lévő, Sanumdong nevű ballisztikus rakétatesztelő komplexumról készült műholdas felvételek tanúsága szerint Észak-Korea újra rakétatesztre készül – írja a BBC.

 

A brit közszolgálati médium jelentésekre hivatkozva azt írja, hogy a sanumdongi komplexum, amelynek leszerelését a nyolc hónappal ezelőtti, első Trump-Kim csúcstalálkozó után kezdték meg, egyes részeit újraépítették. A leszerelés még hónapokkal ezelőtt leállt, miután az amerikai – észak-koreai tárgyalások megakadtak.

 

Donald Trump amerikai elnök pénteken azt nyilatkozta, csalódni fog, ha Észak-Korea folytatja a fegyverteszteket.

 hirdetes_810x300  

 

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump nemrég Hanoiban találkoztak, ám a tárgyalásoknak idő előtt vége szakadt. Trump elmondása szerint azért, mert Kim az összes országával szemben bevezetett nemzetközi szankció azonnali eltörlését követelte. Ennek ellenére az amerikaiak váratlanul bejelentették, hogy nem tartják meg a Dél-Koreával közös, rendszeresen megvalósuló nagyszabású katonai gyakorlatot, amit Phenjan mindig katonai provokációként értelmezett.

 

Elemzők úgy vélik, hogy Észak-Korea várhatóan csak műholdat fog fellőni Sanumdongból, amivel az USA tűréshatárát fogja tesztelni. Ez egyfajta köztes megoldás: bár a műhold hordozórakétája nem alkalmas ballisztikus robbanófej szállítására, az ilyen technológia használatát sem elfogadható az USA számára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!