Nyitókép forrása: nzherald.co.nz

 

Halálos kimenetelű lövöldözésekre került sor Új-Zéland Christchurch városának két mecsetjénél sajtójelentések szerint. Az új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern az ország „legsötétebb napjaként” jellemezte a mait. Az MTI helyi lapokra hivatkozva 27 halálos áldozatról ír. 

 

FRISSÍTVE: 8:18 – A legfrissebb információk szerint 40 halálos áldozata van az incidensnek, egy embert vettek őrizetbe, de a rendőrség felszólította a 400 ezer lakosú város lakóit, ha maradjanak otthon, és ne menjenek az utcára

 

A BBC közlése szerint három férfit és egy nőt vettek őrizetbe a lövöldözéssel kapcsolatban, de a hatóságok úgy vélik, több gyanúsított is lehet. Az egyikük volt ausztrál állampolgár. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az elkövetőket „szélsőjobboldali terroristákként” jellemezte.

 hirdetes_300x300  

 

Szemtanúk elmondása szerit a mecsetek környékén elszabadult a pánik, és mindenki az életéért rohant, mikor meglátták a mecset környékén vérben fürdő embereket.

 

A hatóságok egyelőre nem árulták, hogy hány halálos áldozat van, állításuk szerint az nyomozás óráról órára „fejlődik”, azt azonban elárulták, hogy találtak járművekre erősített robbanószerkezetet.

 

A rendőrség a város összes mecsetjét lezárták, és a rendőrség további potenciális elkövetők után kutat. A BBC helyi sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja, hogy olyan fegyveres csoport áll a háttérben, akik kiáltványban jelezték mire készülnek, szélsőjobboldali és bevándorlás-ellenes retorikát használtak.

 

Az egyik elkövető élőben közvetítette a közösségi hálón a mészárlást. A rendőrség arra kérte az embereket, hogy ne osszák meg a „rendkívül megrendítő” videót. Később a felvételt a Facebook eltávolította az oldalairól.

 

BBC.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.