Nyitókép forrása: VOAnews.com

 

Négy hónapnyi lassú morzsolódás után úgy tűnik, hogy a francia sárgamellényesek még nem adták fel. Több mint 8000 ember vett részt a mai tiltakozásákon csak Párizsban, és ez az adat csak a rendőrség hivatalos közlésén alapszik.

 

A nyilvánvaló elitizmus, és Emmanuel Macron baloldali francia államfő ellen tüntető tömeg ellen a rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be. A megmozdulásokon elszabadultak az indulatok, a rendőrség 80 embert tartóztatott le csak a délután folyamán, miután a kormánytól felhatalmazást kaptak a keményebb fellépésre. A tüntetők macskakövekkel támadták a rendőröket.

 

 hirdetes_400x285  

 

Az utcai erőszak során több előkelő üzletet és éttermet is megrongált a tüntetők egy csoportja. A rendőrség hivatalos közlése szerint a 8000 fős tömeg egy 1500 fős része „csak törni-zúzni akar”.

 

A francia kormány erőszakkal és antiszemitizmussal vádolja a tüntetőket, akik négy hónapja folyamatosan tiltakoznak Macron életszínvonal-csökkentő intézkedései ellen. Bár a francia elnök visszavonta az üzemanyagadót és minimálbér- és nyugdíjemelest ígérte, az emberek nem hátrálnak meg. Macron ugyanis elnöksége alatt jelentős engedményeket tett a francia elit és vállalatok javára, ami miatt a hétköznapi emberek egy része „a gazdagok elnökeként” gúnyolja.

 


Macron időközben próbált időt nyerni, hogy kifogja a sárgamellényesek vitorlájából a szelet, például kezdeményezett egy közvitát a lakosság elégedetlenségének megoldásáért, és ötleteket várt. A szándék azonban láthatóan nem hozta meg a gyümölcsét, az emberek továbbra is utcán tiltakoznak a kormány intézkedései ellen.

 

A tüntetők között szép számmal akadnak már radikális elemek, a legváltozatosabb felhozatalban. Szélsőbaloldali anarchisták, bűnözők és muszlim radikálisok is vannak köztük, ez utóbbiak például egy zsidó filozófust akartak meglincselni nemrég.

 

A rendőrség nagyobb szabadságot kapott a tekintetben, hogy milyen erővel lép fel a tüntetőkkel szemben. Több bejelentés is érkezett a rendőri brutalitás miatt, ami ráadásul feleslegesnek tűnik, mert a tömeg így sem hátrál meg.

 

 

BBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!