Nyitókép forrása: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik az Európai Parlament brüsszeli székházába, az Európai Néppárt tanácskozására 2019. március 20-án. Mögötte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

 

Az Európai Néppárt nem zárja ki a Fidesz magyar kormánypártot, de a Fidesz önként felfüggeszti jogai gyakorlását az európai pártcsaládban. Ez az EPP és Fidesz kompromisszumos és átmeneti megoldásának keretében létrejön egy testület, ami megvizsgálja a felfüggesztés vagy kizárás lehetőségét. Döntés azonban az EP-választások végén születik. 

 

Frissítve: 19:41 – Sokféle módon írtak arról, hogy tulajdonképpen milyen döntés is született az Európai Néppártban a Fidesz tagságáról. A nyugati sajtó nagy része annyit közölt,hogy felfüggesztették a Fidesz tagságát az EPP-ben. A szlovák sajtó ugyanígy ír a történtekről, bár a cikkek sokadik bekezdésében azt is megemlítik, hogy az EPP és a Fidesz között egy kompromisszumos megoldás született, amit a magyar kormánypárt is támogatott, ezért történhetett, hogy csak három ellenszavazat volt a szavazáson. Orbán Viktor nyilatkozataiból pedig megtudtuk, hogy egy korábbi osztrák modell alapján az EPP felállít egy „bölcsek tanácsát”, egy három tagú testületet, amely megvizsgálja a helyzetet, és várhatóan csak az EP-választások után jelentést tesznek, ez alapján dönt majd az EPP és a Fidesz a továbbiakról. 

 

Fontos megjegyezni, hogy minden oldal – magyar kormánnyal szimpatizáló vagy nem szimpatizáló (pl. a KDH-s Ivan Štefanec EP-képviselő) –  a saját eredményének tartja a döntést. Orbán azonban arra is utalt sajtótájékoztatóján, hogy ez a kompromisszumos megoldás segít az EPP-nek az EP-választási kampány végigvitelében. Magyarul: az EPP kapott egy eredményt, amit lobogtathat leendő baloldali koalíciós partnerei előtt, ugyanakkor tény, hogy a Fideszt nem zárták ki és tagságát sem függesztették fel, hanem szavazati jogait függesztette fel a Néppárt a Fidesz javaslatára.

 hirdetes_400x285  

 

Kelemen Hunor: Kompromisszumos megoldás született, amit az RMDSZ és a Fidesz is megszavazott

 

19:35 – Orbán Viktor:

 

Minket nem lehet kizárni, és nem lehet felfüggeszteni – mondta Orbán Viktor. Azt a megoldást választottuk, amíg a három ember elkészül a jelentésével, addig felfüggesztettük a szavazati jogaink gyakorlását. Utána ismét tárgyalni fogunk. Mi is kiválasztottuk a magunk három emberét. Az Európai Néppárt jó döntést hozott – mondta Orbán Viktor. A politikánkon nem kívánunk változtatni: erős Európát akarunk.

 

Az Európai Néppárt úgy döntött, hogy létrehoz egy háromtagú „Bölcsek Tanácsát”, ez a testület fog foglalkozni a felfüggesztés ügyével. A Bölcsek Tanácsával három megbízott magyar képviselő fog tárgyalni, Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ez a három személy Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz.

 

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy amíg tart ez az egyeztetés a testületek között, erre az időszakra a Fidesz önként lemond az EPP-n belüli jogok gyakorlásáról. Újságírói kérdésre elmondta, hogy valószínűleg a Bölcsek Tanácsa a választásig biztosan nem készíti el jelentését, amely alapján döntés születhetne a tagság felfüggesztéséről az EPP oldaláról. Ez az EP-választások utánra marad. Mint mondta, egyelőre nyitott kérdés, hogy a májusi EP-választáson megválasztott fideszes képviselők elfoglalják-e majd helyüket az EPP frakciójában.

 

Cikkünket frissítjük. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.