Nyitókép forrása: brusselstar.eu

 

Eddig még példanélküli biztonsági intézkedéseket foganatosítanak Franciaországban a sárgamellényesek mai, kormányellenes megmozdulásai miatt. Emmaneul Macron francia államfő  a múlt heti, erőszakba is torkolló tüntetésekre reagálva Párizsban és más városokban is bevetné a hadsereget.

 

A rendőrség pénteken bejelentette, hogy a tüntetőket nem engedi a Champs-Elysées sugárútra, és a városközponttól is távol akarják tartani őket.

 

A hatóságok a keményebb fellépést a tüntetők egy szűkebb, nagyjából 1500 fős csoportja miatt indokolja. Őket tartják felelősnek a múlt hét szombati rongálásokért és gyújtogatásért. A csoportban a szélsőségesek teljes skálája képviselteti magát a baloldali anarchistáktól, a szélsőjobbon át a muszlim radikálisokig.

 hirdetes_300x300  

 

Macron bejelentése szerint Párizsban a kiemelt jelentőségű és kormányépületeket a katonák fogják őrizni.

 

A sárgamellényes mozgalom a Macron által bevezetett üzemanyagadó ellen indult útjára, ám hamar országos szintű kormányellenes mozgalommá nőtte ki magát még tavaly ősszel. Elsősorban azért, mert a középréteget megsarcoló Macron féle reformintézkedések mellett a francia elnök kedvezményeket tett a gazdag vállalatoknak és képviselőiknek, az ő javukra módosította a munkatörvénykönyvet. A „gazdagok elnökeként” gúnyolt Macron maga is nagyon fényűző életet él, ami csak olaj volt a tázre. Minimálbéremelése és nyugdíjemelése sem tudta lenyugtatni a kedélyeket.

 

Körkép.sk, CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.