Nyitókép: Odd Roar Lange / NTB scanpix via AP

 

A norvég partok közelében bajba került tengerjáró luxushajó 1373 utasát egyesével mentik ki helikopterrel. A Verdens Gang című norvég napilap vasárnap reggeli értesülései szerint eddig 338 embert sikerült biztonságba helyezni.

 

A háborgó tengerről eddig kimentett utasok közül 16-an megsérültek, hárman súlyosan. Az utasokat egy Brynhallen városában felállított sürgősségi létesítménybe viszik.

 

 hirdetes_810x300  

Az NRK norvég rádióadó beszámolt róla, hogy a norvég tengerjárót két vontatóhajó Molde kikötőjébe szállítja. A mentőcsapatok elmondták, hogy a luxushajó négy motorjából hármat sikerült beindítani.

 

A Viking Sky motorjai előző nap meghibásodtak egy szigetekkel és sziklaszirtekkel szabdalt, veszélyes norvégiai partszakasz közelében. A tengerjáró irányíthatatlanul sodródni kezdett More og Romsdal megye partjainak közelében a szárazföld felé, és délután két órakor vészjelzést adott le. Később a legénységnek az egyik motort sikerült beindítania, és a hajót a partoktól két kilométerre lehorgonyozták.

 

 

Hajók és helikopterek siettek a Viking Sky segítségére, de a mentést nehezítette, hogy a viharos tengeren óránkénti 70 kilométeres sebességű szél fújt, és 6–8 méteres hullámok tomboltak.

 

A tengerjáróval 915 utas és 458 fős legénység indult útnak.

 

A cruisemapper.com honlap adatai szerint a Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városból 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg. Az utazás kedden ért volna véget a nagy-britanniai Tilbury kikötőjében.

 

Az NTB norvég hírügynökség szerint eközben kimentették a 9 fős legénységet a Hagland Captain nevű teherszállító hajóról, amelynek motorja szintén elromlott szombaton, miközben útban volt a Viking Sky felé.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!