Nyitókép forrása: europarl.europa.eu

 

Az EP-választások propagálására létrehozott Euvolby2019.sk portál érdekes statisztikát tett közzé. Megvizsgálták, hogy az egyes országokban mennyi választóra van szükség egy EP-képviselő bejuttatásához az EP-be. Az ország nagysága szerint elég nagy a szórás:Németországban például egy képviselőnek átlagban 311 ezer választó jut, míg egy szlovákiaira csak 41 ezer.

 

Legalábbis a legutóbbi EP választások részvételi arányaiból kiindulva. Minél kisebb egy ország, annál kevesebb választó jut egy EP-képviselőre, vagyis a jelölteknek annál kevesebb szavazót kell meggyőzniük. Ezt tovább árnyalja a szavazókedv, vagyis hogy mennyien hajlandóak az urnákhoz járulni. Szlovákiában legutóbb a választójogú lakosság mindössze 13 százaléka vett részt az EP-választásokon, ami negatív rekordnak számít az EU-ban.

 

A 62 millió választópolgárral rendelkező és 96 EP-képviselőt delegáló Németország esetében egy képviselőnek átlagban 311 ezer szavazatra van szüksége, hogy bekerüljön az EU döntéshozó szervébe. Olaszországban a lakosság nagyságának és korösszetételének eltérése miatt 381 ezer szavazatra van szükség.

 hirdetes_810x300  

 

Szlovákiában ezzel szemben „elég” 41 ezer szavazat, feltéve, hogy a négy évvel ezelőtti 13 százalékos részvételi arányt ismételjük meg a májusi voksoláson.

 

Ez azt is jelenti, hogy egy szlovákiai választónak 10-szer nagyobb a súlya, mint egy olasz választónak.

 

„így hát, kedves választók – írja a portál – két hónap múlva EP-választások. Éljenek az alkotmány adta jogukkal, és válasszanak EP-képviselőket saját józan megfontolásuk alapján. Mert a józan ész a legjobb recept”.

 

Azért annyi érdemes hozzátenni a statisztikához, hogy az egyes országok mandátumainak számát a szavazók súlya nem változtatja meg. Csak a mennyisége, esetleg, de erre reális esély persze nincs. Szlovákia idén 13, vagy Brexit esetén 14 képviselőt küldhet az EP-be. A magyar választóknak súlya az átlag szlovákiai átlagpolgárnál nagyobb lehet, ha többen mennek el választani, mint a többségi nemzet képviselői. Jelenleg az sem zárható ki, hogy két, konzervatív értékeket valló felvidéki magyar politikus kerüljön ki az Európai Parlamentbe. Persze, még csak a kampány elején vagyunk.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!