Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A javaslatot a 751 fős törvényhozásból 410-en támogatták, 192-en pedig ellene voltak.

 

Az Európai Parlament kedden Strasbourgban elfogadta az Európai Bizottság javaslatát a téli és a nyári időszámítás megszüntetéséről az Unió teljes területén, mégpedig 2021-től.

 

A döntéssel az EP mandátumot kapott arra, hogy a javaslatról tárgyalásokat kezdjen a tagországokkal.

 hirdetes_300x300  

 

Az Európai Bizottság még 2018 szeptemberében uniós közvélemény-kutatási eredményekre hivatkozva kezdte el a döntés előkészítését. A felmérés kimutatta, hogy a tagországok lakosságának 84 százaléka ellenzi az óraátállítást. Egyben felkérték a tagországokat, hogy 2019. áprilisáig mondjanak véleményt, hogy a téli vagy a nyári időszámítást kívánják-e megtartani. Osztrák javaslatra a 2019-es határidő később 2021-re módosult.

 

Az EP szakbizottsága azt tanácsolta, hogy azok a tagországok, melyek a nyári időszámítás mellett döntöttek, 2021 márciusának végén utoljára állítsák át az órát. Akik pedig a standard, azaz téli időszámítás mellett döntenek, 2021 októberének végén állítsák át órájukat erre az időre.

 

Ha azonban az Európai Bizottság úgy látja, hogy a tagországokban alkalmazott különböző időszámítás akadályozhatja az egységes uniós piacot, 12 hónappal kitolhatja az időszámításra vonatkozó uniós rendeletet, és ezalatt új jogszabályt kell előkészítenie.

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.