Nyitókép forrása: newyorker.com

 

A brit  parlament történetében egyedülálló dolog történt a Brexit miatt: a londoni alsóház magához ragadta a kezdeményezés jogát. A képviselők elfogadták azt a módosító indítványt, amely alapján a képviselők saját kezdeményezésükre szavazhatnak a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről. A dolog azért rendkívüli, mert eddig kizárólag a kormány jogkörébe tartozott, hogy mely indítványokról lehet vitázni és szavazni.

 

A dolog más szempontból is igen érdekes. A brit alsóház gyakorlatilag a Brexit kapcsán kivette a kormány kezéből az irányítást, bár a képviselők egyedi kezdeményezésére történő szavazás egyelőre nem bír kötelező érvénnyel. A célja az, hogy elmozdítsa a parlamenti vitát a patthelyzetről. Az azonban sokat elmond, hogy az ezt lehetővé tevő módosító javaslatot 31 kormánypárti képviselő is támogatta.

 

Az elképzelés az, hogy a képviselők egyedi kezdeményezésén keresztül kiderüljön, mely Brexit-forgatókönyvekhez van meg a szükséges parlamenti többség. Az elmúlt időszakban a britek sorra egymásnak teljesen ellentmondó határozatokat fogadtak el. Elutasították például a Brexit időpontjának (március 29.) kitolását, de egyúttal a kemény Brexitet és a „puha” Brexithez nélkülözhetetlen EU-s megállapodást is.

 hirdetes_300x300  

 

Jelenleg több forgatókönyv is terítéken van, de az idő igencsak szorít, megegyezés pedig nincs. Az EU sem túlzottan boldog, a britek miatt könnyen kétségbe vonható lehet a májusi EP-választások kimenetele, hiszen ha Nagy-Britannia nem lép ki március végével az Unióból, akkor elvileg meg kell tartania az EP-választásokat. Csakhogy mandátumait a tagállamok már szétosztották egymás között (Szlovákia is kapott egyet).

 

Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a brit alsóház végül rábólint a korábban már háromszor elutasított, Theresa May kormányfő által asztalra tett brit-uniós megegyezésre. A második lehetőség az előbb említett egyezség, plusz vámunió az EU-val, de a közös piachoz való hozzáférés nélkül. A harmadik lehetőség az egyezség, a vámunió és a közös piachoz való hozzáférés együtt.

 

A negyedik, egyelőre nem túlságosan reális lehetőség egy brit-uniós szabadkereskedelmi egyezmény. Az ötödik egy második brit népszavazás, de itt kérdés, hogy a Brexitről magáról szólna vagy a kilépés feltételeiről. A hatodik verzió a kemény Brexit, bármiféle egyezség nélkül. A hetedik pedig az, hogy egyáltalán nem lesz Brexit, amivel a brit politikusok – azok is, akik korábban minden erejükkel a Brexit mellett kardoskodtak – szembe mennének a választók akaratával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!