Nyitókép forrása: breitbart.com

 

Tizenöt évre eltiltották a közhivataltól Juan Guaidót, a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó ellenzéki vezért, aki hivatalosan a venéz nemzetgyűlés elnöke. A döntést a venezuelai Számvevőszék hozta. Nicolas Maduro jelenleg regnáló elnök közeli szövetségese, az ellenőrző hivatal elnöke, Elvis Amoros jelentette be. A vád az volt, hogy Guaidó engedély nélkül 91-szer utazott külföldre engedély nélkül, és hogy „külföldi kormányokkal szövetkezve kárt okozott a venezuelai népnek”.

 

Guaidó a vádakat nem kommentálta, de jelezte, hogy a Maduro-rezsim elleni tüntetések folytatódni fognak.

 

Venezuela egykor Dél-Amerika leggazdagabb országa volt, ma milliók menekültek el az éhezés és a katonaság elől külföldre. Az országban nincs élelmiszer, gyógyszer, a politikai elit a katonaság segítségével tartja fenn hatalmát.

 hirdetes_810x300  

 

Az orzágban jelentős érdekeltségekkel rendelkező Oroszország Donald Trump amerikai elnök kijelentéseire reagálva jelezte, hogy „katonái addig maradnak Venezuelában, amíg csak szükséges”. Trump nemrég felszólította Moszkvát, hogy vonja ki csapatait Venezuelából, és kijelentette, hogy „ami az USA további lépéseit illeti, minden lehetőség nyitva áll”.

 

Bizonyítottan 100 orosz katona érkezett nemrég Caracasba a Maduro-rezsim támogatása céljából, köztük az orosz szárazföldi erők parancsnoka is. A katonák 35 tonna katonai felszerelést hoztak magukkal. KDecemberben két, nukleáris rakéták célbajuttatására is alkalmas orosz vadászbombázó landolt a Caracas melletti katonai bázison, és pár hónapja a Wagner orosz magánkatonai vállalat zsoldosai is megjelentek az országban, sajtóértesülések szerint néhány százan.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.