Nyitókép forrása: litci.com

 

Ma ismét utcákra vonult Franciaországban a sárgamellényesek mozgalma, amely Emmanuel Macron francia államfő és kormánya gazdasági megszorító intézkedései ellen tiltakoznak. A tüntetés nem csak kormányellenes, de szimpátia tüntetés is a múlt heti megmozdulásokon súlyosan megvert idős hölgy mellett.

 

A 73 éves hölgy akkor sérült meg, mikor a rohamrendőrök a múlt szombati tüntetések alkalmával egy békésen tiltakozó csoportot rohamozott meg felszólítás nélkül. Több bordáját eltörték, és bezúzták a koponyáját. Bár nem ő a francia rohamrendőrök brutalitásának egyetlen súlyos áldozata, mégis szimbólummá vált, mert videó is készült az esetről, Emmanuel Macron pedig ahelyett, hogy elnézést kért volna tőle, gúnyolódva azt nyiltkozta, hogy a néni „legközelebb előbb gondolkodjon”.

 

A felvételen jól látszik az is, hogy az eszméletlenül földön fekvő idős hölgyet a rendőrök azonnal körbeveszik – na nem azért, hogy segítsenek neki, hanem hogy testükkel takarják el a fotósok elől.

  hirdetes_300x300   

 

 

Bár a tüntetések a tavaly őszi kezdethez képes kisebb tömegeket mozgatnak meg, még mindig elég sok ember megy az utcákra a „gazdagok elnöke” ellen tiltakozni, az elégedetlenségi hullám tehát kitart, a francia kormányzat pedig joggal aggódhat emiatt. Macron is elég sajátosan próbálja kezelni a helyzetet. A mainstream média szerint az Európát populistáktól megmentő Macron és kormánya betiltotta a tüntetéseket a leggazdagabb negyedekben Párizsban és több másik francia városban (Toulouse, Bordeaux, Marseille). Eddig 25 embert vettek őrizetbe a demonstráció tiltásának megszegése miatt, másik 20 emberre pénzbírságot szabtak ki.

 

A rendőrök nagyobb hatáskört kaptak a tömegek „megfékezésére”, pedig rengeteg panasz érkezett rájuk a civilek részéről túlkapások miatt.

 

A 888.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy még decemberben olyan mértékben szabadultak el a rendőri indulatok az egyik sárgamellényes megmozduláson Marseilleben, hogy egy 80 éves nyugdíjas hölgy életébe került. Mikor a rendőrök könnygáz-gránáttal kezdte el lőni a tömeget, a néni az ablakhoz ment, hogy bezárja azt. Ekkor találta fejbe egy gellert kapott gránát. Kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

 

„Érdekesség, hogy a városi államügyész – annak ellenére, hogy a hivatalos jegyzőkönyvek szerint az áldozat körül gránátrepeszek voltak szétszórva – azt nyilatkozta, ’egyelőre nem állapítható meg ok-okozati összefüggés a halált illetően’” – írja a 888.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!