Nyitókép forrása: bbc.com

 

A The Wall Street Journal a március 10-i etióipiai légikatasztrófa ügyében nyomozó csoport egyik tagjára hivatkozva újabb részleteket közölt a tragédia körülményeiről.

 

A március 10-én, vasárnap reggel Addis Abebából felszálló Boeing 737 MAX 8-as mindössze hat percnyi út után zuhant le 137 méteres magaságból, 157 utassal a fedélzetén. A korábban szinténa  WSJ által megszellőztetett információk szerint szinte bizonyos, hogy a gép automatikus stabilizáló rendszere romlott el, amely indokolatlanul bekapcsolt, és lefelé nyomta a gép orrát.

 

A pilótafülkében elhangzottakat rögzítő feketoboz tanúsága szerint az utolsó mondat, amely elhangzott az egyik pilótától, mielőtt beállt a csend, az volt: „Húzd fel, húzd fel!”.

 hirdetes_300x300  

 

A WSJ úgy fogalmazott, hogy a nyomozás „egy katasztrofális [műszaki] hibát tárt fel, amely lavinaként zúdult a gép személyzetére”. A fél évvel korábbi, ugyanilyen típusú repülőgéppel, történt 189 halálos áldozatot követelő tragédia esetében az automatikus stabilizáló rendszer nem egyszer, hanem hússzor kapcsolt be és nyomta le a gép orrát teljes indokolatlanul, egy tervezési hiba miatt. Vagyis valószínűleg eszeveszett küzdelem zajlott a gép pilótafülkéjében a túlélésért a becsapódás pillanatáig.

 

BBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!