Nyitókép: Körkép.sk/KZS

 

A The New York Times elismert amerikai napilap szombaton este öt cikket is közölt a szlovák államfőválasztás eredményéről.

 

Röviddel az időközi eredmények nyilvánosságra hozatala után a napilap az Associated Press ügynökség hírét „A liberális újoncot, Čaputovát választották meg Szlovákia első női államfőjének“ címmel publikálta.

 

 hirdetes_810x300  

A cikk szerint a liberális környezetvédelmi aktivistának és politikai újoncnak a korrupciótól és a legnagyobb pártok politikájától megrémült választókat sikerült megszólítania.

 

„A nyilvánosságnak a korrupcióval szembeni elégedetlenségi hullámát kihasználva, illetve az ellenfeleinek támadását elutasítva azt ígérte, hogy visszaállítja a mérgezővé vált politikai légkör tisztességét“

 

– írták a New York Times riporterei.

 

A riporterek szerint Čaputová győzelme az egész régióban reménnyel töltötte el az ellenzéki pártokat, s bebizonyosodott, hogy a nacionalisták és a populisták ereje gyengülőben van.

 

A New York Times újságírói szerint Čaputová nagy pozitívuma volt, hogy  harag nélkül tudta kifejezni a felháborodását, mindemellett nyugalommal szólított fel az embereket a transzparensségre, illetve a politikai és a közéleti tisztességre és igazságosságra.

 

BBC: A politikában tapasztalatlan államfőjelölt legyőzte a magas beosztású diplomatát

 

Zuzana Čaputová, a korrupcióellenes aktivista győzedelmeskedett a szlovákiai államfőválasztás során, így Szlovákiának első alkalommal lett női elnöke – írta weboldalán a BBC.

 

A szinte semmilyen politikai tapasztalattal nem rendelkező Čaputová a második fordulóban legyőzte a magas beosztású diplomatát, Maroš Šefčovičot – közölte a BBC, majd hozzátette, hogy Čaputová „a jónak a rossz ellen folytatott küzdelmeként” jellemezte a választásokat.

 

AFP: A megfigyelők Macronhoz hasonlítják Čaputovát

 

Szinte az összes szavazat összeszámolása után a szlovákiai államfőválasztás második fordulója megmutatta, hogy a kormány hangos kritikusa és a korrupcióellenes aktivista, Zuzana Čaputová lesz Szlovákia első női államfője – írta az AFP ügynökség az államfőválasztással kapcsolatos kommentárjában.

 

Az ügynökség szerint a megfigyelők a francia elnökhöz, Emmanuel Macronhoz hasonlítják Čaputovát. Macron szintén egy outsider (´kívülálló´) volt, aki a reformprogramjának köszönhetően került hatalomra.

 

„Hasonló történet játszódott le az utolsó francia elnökválasztási kampány során is, amikor egy új politikai trend és egy új politikai mozgalom képviselője győzedelmeskedett“

 

– mondta Aneta Vilgái elemző az AFP-nek.

 

Az AFP Juraj Marušiak elemzőt is idézi, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy mindkét politikus programjának körvonalai bizonytalanok, így nagy csalódást okozhatnak.

 

„Éppen úgy, ahogyan Macron, Čaputová is egy nagyon ködösen meghatározott remény szimbóluma“

 

– mondta.

 

Reuters: A szlovák Erin Brockovich lett az államfőválasztás győztese

 

A Reuters kommentárja szerint az a Zuzana Čaputová nyerte meg az államfőválasztást, aki 14 éven tartó jogi pert folytatott a jelenleg börtönben ülő Marian Kočner vállalatával szemben. Kočner cége egy illegális szemétlerakót akart kialakítani Čaputová szülővárosában, Bazinban. A harcot végül Čaputová nyerte meg, így kiérdemelte a „szlovák Erin Brockovich“ becenevet.

 

A Reuters cikke szerint Čaputová győzelme bonyolítani fogja az egykori kormányfő, a Smer-SD pártelnökének, Robert Ficonak azon terveit, hogy az Alkotmánybíróság elnöke legyen, ugyanis az államfő jogkörébe tartozik ennek a pozíciónak a megvétózása.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!