Nyitókép forrása: france24.com

 

Ahogy az várható volt, az EP választások előtt az összes valamire való liberális vezető saját céljaira akarja felhasználni Zuzana Čaputová győzelmét.

 

Emmanuel Macron, akinek pártja a Köztársaság Lendületben! először méretteti meg magát EP-választáson, máris meghívta a megválasztott szlovák elnökasszonyt Párizsba. Az Euractiv.sk szerint a hivatalos gratuláló levelében azt írja:

 

„Az Ön megválasztásával a Szlovák Köztársaság polgárai bizonyították mély elkötelezettségüket az európai haladó értékek, a szabadság és a szolidaritás mellett”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott. Hozzátette, hogy a két ország (Szlovákia és Franciaország) sosem volt még ennyire  „felkészült , hogy megreformálják az Uniót”.

 

Macron egyúttal emlékezetett, hogy a szlovákokat és franciákat összeköti Milan Rastislav Štefánik személyisége, és meghívta Čaputovát Párizsba egy találkozóra.

 

Az ALDE pártcsalás frakcióvezetője, Guy Verhofstadt Čaputovát „a liberális és centristák vitorláját feszítő új szélnek” nevezte.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Čaputovát elnöknek jelölő Progresívne Slovensko nem csak balliberális, de együttműködési szerződést kötött (közösen a magyarországi Momentummal) Macron pártjával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!