Nyitókép forrása: bbc.com

 

Évtizedek óta példátlan módon döntetlen eredménnyel végződött szerda este a londoni alsóházban egy szavazás, amelynek arról kellett volna döntenie, hogy a képviselők tartsanak-e további vitákat és véleménynyilvánítási célú szavazásokat a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, eddig háromszor elutasított megállapodás alternatíváiról.

 

A kialakult helyzetben a parlamenti szokásjog szerint John Bercow házelnök szavazata döntött. Bercow nemmel voksolt, vagyis a Brexit-megállapodás helyett előterjesztendő alternatív javaslatokról a továbbiakban nem lesznek olyan viták és szavazások, amelyeket a képviselők maguk kezdeményeznek.

 

A házelnök csak egyenlő eredmény esetén kapcsolódik be a szavazásokba. A brit parlamentarizmusban érvényesülő precedensjog alapján a házelnök döntetlen szavazatarány esetén rendszerint a status quo, vagyis az indítvány beterjesztése előtti helyzet fennmaradása voksol, és önmaga nem teremt olyan többséget, amely az adott beterjesztés javára egyébként nem jött létre.

  hirdetes_300x300   

 

MTI

Megosztás:
Címkék: brexit

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!