Nyitókép forrása: rt.com/illuszráció

 

A Moammer Kadhafi 2011-es bukása (és kivégzése) óta eltelt időszak legdurvább belháborúja bontakozik ki Líbiában. Az ország belső stabilitása kulcskérdés a migrációs nyomás csökkentésében, a most kialakult konfliktus pedig nem csak regionális jelentőséggel bír: Líbia a világ egyik meghatározó olajtermelő országa, sorrendben a 20. legnagyobb több mint 1 millió hordós napi termelésével.

 

A két szemben álló fél az ország keleti felét ellenőrző, Khalifa Haftár tábornok vezette hadsereg és a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány. Az ország egysége Kadhafi hatalmának megdöntése óta nem túl egyértelmű, a migrációs válság 2015-ös kitörésekor két hatalmi központ ellenőrizte az országot, amelyek aztán változó mértékben törtek meg az Iszlám Állam és az embercsempész-hálózatok nyomása alatt. Fontos háttérinformáció, hogy a Líbia feletti befolyásért két európai ország küzd egymással: Franciaország és Olaszország.

 

Haftár tábornok, aki azzal alapozta meg hírnevét, hogy 2017-ben visszafoglalta az iszlamistáktól Bengázit, múlt csütörtökön nagy erőkkel indult meg a főváros, Tripoli felé, majd az első katonai összetűzésre szombaton került sor, a fővárostól keletre lévő repülőtér elfoglalásakor. A repteret évek óta nem használják, de stratégiai fontossága nem kétséges.

 hirdetes_810x300  

 

 

A csak nevében egységkormányként emlegetett, tripoli székhelyű hatalmi központ élén Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök áll. Fájez nem messze a főváros határától próbál ellenállni Haftár hadseregének. Az összecsapásokban hadifoglyokat ejtettek, és több tucat halálos áldozatról érkeztek jelentések. Mindkét fél az ellenségre mért „sikeres légicsapásokról” számolt be a médiában.

 

A polgárháborús helyzet újabb migrációs hullámot indíthat el, amelynek elsődleges kárvallottja Olaszország lehet. Líbia fontos ugródeszka az Európába igyekvő migránsok számára. A belső migráció már megindult, Haftár közeledésének hírére több ezren hagyták el a líbiai fővárost.

 

A nemzetközi közösség által támogatott Fájez miniszterelnök szerint Haftár katonai puccsot akar végrehajtani. Az ügybe már az oroszokat is belekeverték, ők azonban tagadták, hogy közük lenne a konfliktushoz – a külföldi elemzések szerint jelenleg Oroszországnak nincs számottevő érdekeltsége Líbiában.

 

Az USA, Oroszország, az EU és több más nyugati ország már csatlakozott a katonai konfliktus beszüntetését sürgető kezdeményezéshez. Az ENSZ amiatt panaszkodik, hogy megfigyelői és humanitárius egységei nem jutnak be a harc zónába. India, amely békefenntartó erőket állomásoztatott Líbiában, a polgárháború lehetősége miatt kivonta csapatait a Tripoliból. Összesen 15 rendőrségi és békefenntartói feladatokat ellátó egységről volt szó.

 

A BBC szerint Tripoli lakossága elkezdett élelmiszert felhalmozni. Az olasz ENI gáz- és olajvállalat minden munkatársát visszarendelte Líbiából, hasonlóképp cselekszik az ENSZ is, hazarendelik a nem konfliktus-kezelésben részt vevő munkaerejüket.

 

Körkép.sk, BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!