Nyitókép: AP

 

Ferenc pápa csütörtökön arra bátorította Dél-Szudán ellenséges vezetőit, hogy fejezzék be az országukban dúló véres konfliktusokat, amelyek eddig több százezer emberéletet követeltek.

 

A katolikus egyházfő kétnapos találkozón vett részt Dél-Szudán köztársasági elnökéve, Salva Kiirrel, valamint Riek Machar egykori alelnökkel, felkelési vezérrel.

 

 hirdetes_400x285  

A találkozó végén Ferenc pápa azt kérte mindkét vezetőtől, hogy a nehézségek ellenére próbálják meg befejezni a harcokat, s a kölcsönös konfliktusukat egyszer és mindenkorra zárják le. Az alázat szimbolikus gesztusaként az egyházfő letérdelt a két szudáni vezető előtt és megcsókolta a lábukat.

 

 „Őszintén bízom abban, hogy az ellenségeskedésük teljesen megszüntetik, a békét tiszteletben tartják, a politikai és az etnikai különbségeken túllépnek, s az összes polgár érdekében, akik az új államépítésben reménykednek, végre állandó béke áll be“

 

– mondta a pápa.

 

Kiir és Machar nyilvánosan nem reagáltak Ferenc pápa felszólítására.

 

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Kiir és akkori helyettese, Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki.

 

Habár a szembenálló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, és harcok törtek ki a fővárosban.

 

2018 júliusában megállapodott a hatalommegosztásról a dél-szudáni kormány az ellenzéki vezetőkkel, köztük a Salva Kiir államfő volt helyettesét, Riek Machart támogató lázadókkal az ugandai fővárosban, Kampalában. Az egyezmény értelmében Kiir egyik alelnöke Riek Machar.

 

Aktuality.sk/Magyar Kurír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.