Nyitókép forrás: Youtube.com/stratfor.com

 

Ahogy zsugorodik az északi jégsapka, úgy nő az orosz katonai jelenlét a sarkkörön túl. A tempi orosz katonai bázison kétszáz orosz katona állomásozik, Bastion partvédelmi és Pancier légvédelmi rakétákkal felszerelve. Ezeknek a katonáknak az állandó készültség fenntartása mellett parancsba adták a klímaváltozás hatásainak figyelését is. Ez is jelzi, hogy Moszkva kiemelt hangsúllyal kezeli az Északi-sarkot – és nem csak annak ásványkincsei miatt.

 

A világ összes olajkészletének nagyjából 13 százaléka található az északi jégtakaró alatt, a globális földgázkészletek 30 százaléka, és ezek túlnyomó többsége bányászható. Oroszország már most is termel olajat és földgázt a sarkörön túl, ráadásul ezek adják az orosz bruttó hazai összermék 11 százalékát és az export 22 százalékát.

 

Hidegháborús hangulat északon

 hirdetes_400x285  

 

Tavaly Oroszország újranyitotta a NATO-tag Norvégiával határos Kola-félszigeten lévő katonai bázisát. Válaszul a NATO több mint tíz éve nem látott, 40 ezer katonát megmozgató hadgyakorlatot tartott a skandináv országban, majd októberben Nagy-Britannia bejelentette, hogy 800 kommandóst küld Észak-Norvégiába, Izland védelmét pedig 4 Typhoon vadászgéppel erősítette meg.

 

A jég olvadása azonban más lehetőségeket is rejt Moszkva számára. Az ukrán válság és polgárháború amiatt tört ki, hogy Oroszország nem akarta elveszíteni a Krímet és Szevasztopolt, az egyetlen melegvizű tengeri bázisát (ez az egyetlen katonai kikötője, amely egész évben hajózható). A globális klímaváltozásnak köszönhetően azonban egyre hajózhatóbbá válik az Északi-sark és a kontinentális Oroszország közti partvidék, új kereskedelmi (és katonai) útvonalakat nyitva meg.

 

Oroszország is növeli katonai jelenlétét a sarkvidéken

 

A sarkkörön túl másodpercenként 10 ezer tonna jég tűnik el a tengeren a klímaváltozás miatt. Egyes becslések szerint, ha nem változik a jégtakaró olvadásának üteme (már pedig jelenleg inkább gyorsulásra számítanak a szakértők, mint lassulásra), akkor 2035 nyarára teljesen hajózható lesz az Északi-sark.

 

Ennek realitását az is mutatja, hogy 2017-ben az északi sarköri hajóutakon az áruforgalom meghaladta a 7 milliárd dollárt, mintegy 35 százalékos növekedést produkálva. És várhatóan ez még fokozódni fog. Az új kereskedelmi útvonalak létrejöttének jelentőségét pedig nem lehet túlbecsülni. Miért?

 

Versenyfutás Észak mesés kincseiért: a globális felmelegedés módosíthatja a nagyhatalmi erőviszonyokat

 

Geopolitikai gyorstalpaló

 

Oroszország Eurázsia belsejében található. Ásványkincsekben és erőforrásokban gazdag, de kereskedelmi kijáratai korlátozottak. Az elmúlt évszázadok nagy háborúinak tétje mindig az volt, hogy ez a gazdag de elzárt térség talál-e kereskedelmi kijáratokat. Mert az a hatalom, amely ellenőrzi a kijáratokat, ellenőrzi (vagy kordában tartja) Eurázsiát is.

 

Ezért került Közép-Európa a nagyhatalmak fókuszába a világháborúk idején és ezért olyan fontos az USA számára a Dél-kínai-tenger és Irán. (Akit bővebben érdekel ez a téma, keressen rá Halford John Mckinder írásaira, őt tartják a geopolitika atyjának)

 

Ezt a több száz éve érvényesülő szabályt rúgja most fel a globális felmelegedés. Ha az északi útvonalak járhatóvá válnak, akkor az orosz áruforgalom hatalmas lendületet kapna, könnyedén eljutna hajóival Nyugat-Európába, sőt, Észak-Amerikába is. Moszkva szorosabb kereskedelmi kapcsolatokat alakíthatna ki egy sor országgal, ezzel párhuzamosan befolyása is nőne. És már nem lehetne feltartóztatni a kulcspozícióknál (Közel-Kelet, Kelet-Európa, Közép-Kelet), egyszerűen megkerülné azokat. Az USA pedig kapna egy rendkívül erős versenytársat: Eurázsiát.

 

A jég olvadása miatt az eddig érvényes erőviszonyok, stratégiai modellek, és katonai forgatókönyvek mehetnek a kukába. Nem csoda, hogy az Északi-sark már bekerült a legnagyobb hatalmak katonai stratégiai dokumentumaiba (USA, Oroszország, Kína).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.