Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

 

Andrej Kiska leköszönő szlovák államfő búcsúlátogatást tett Áder János magyar államfőnél. A találkozóra Pannonhalmán került sor.

 

A találkozó után Kiska emlékeztetett rá, hogy Ausztria után Magyarország a második állam, hogy búcsúlátogatást tett.

 

„Áder elnök úrral ez alatt az öt év alatt tényleg nagyon jó, őszinte és baráti kapcsolatot alakítottunk ki. Tucatnyi formális és kevésbé formális találkozón vettünk részt – voltunk együtt halászni Liptómárián (Liptovská Mara)”

 

 hirdetes_810x300  

jegyezte meg Kiska, aki arról is beszámolt, hogy a találkozón az új szlovák államfőről is szó esett, leginkább arról beszéltek, hogy milyen lesz a munka folyamatossága azután, hogy Zuzana Čaputová átveszi az államfői feladatokat.

 

„Az elnök úr üdvözölte hogy afelől biztosítottam, hogy meggyőződésem, hogy ez az értékrendbeli folyamatosság biztosan megmarad. Annak is örült, mikor mondtam neki, hogy [Čaputovának] megválasztása utáni beszédében a második szó a köszönöm (ďakujem) után a ‘köszönöm szépen’ volt. Ez azt mutatja, hogy az elnökasszony kiemelkedően érdekelt és továbbra is érdekelt lesz abban, hogy a szomszédos országainkkal, és főleg Magyarországgal nagyon jó szintű legyen az együttműködés”

 

mondta Kiska.

 

Pannonhalma, 2019. április 16.
Áder János köztársasági elnök (k) és Andrej Kiska szlovák államfõ (j) több száz éves térképet tekint meg a Pannonhalmi Bencés Fõapátság könyvtárában 2019. április 16-án. A búcsúlátogatásra érkezõ szlovák elnök megbízatása júniusban jár le.
MTI/Krizsán Csaba

 

Az államfők a májusi EP-választásokról is beszélgettek. Kiska a találkozó után arról számolt be, hogy meggyőződése, hogy a parlamenti választások során meg kell nyugtatni a polgárokat, hogy

 

„az a tény, hogy az ember szereti a hazáját, a nemzetét, a régióját, a városát, sohasem ellentétes azzal, hogy valóban elkötelezett és meggyőződéses európai legyen.”

 

mondta Kiska, majd hozzátette, hogy hiszi, hogy Európa a választások után még erősebb és stabilabb lesz.

 

Pannonhalma, 2019. április 16.
Áder János köztársasági elnök (b) és Andrej Kiska szlovák államfõ (j2) megtekinti a Pannonhalmi Bencés Fõapátság környékét, jobbról Koczka Dávid atya 2019. április 16-án. A búcsúlátogatásra érkezõ szlovák elnök megbízatása júniusban jár le.
MTI/Krizsán Csaba

 

Kiska nem válaszolt az olyan kérdésekre, amelyek Magyarország európai értékektől való elfordulását feszegették.

 

„Elsősorban örülök, hogy a magyar polgárok is nagyon tisztán látják saját helyüket az Európai Unióban”

 

reagált a leköszönő szlovák államfő.

 

aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.