Nyitókép: TASR/AP

 

Emmanuel Macron elnök kedd este a francia televízió által közvetített beszédében elmondta, hogy öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame-székesegyházat, ahol hétfő este hatalmas tűzvész pusztított – tájékoztatott az AFP, DPA és AP ügynökség.

 

„Rajtunk múlik, hogy a katasztrófát lehetőséggé változtassuk, hogy összefogjunk, mélyen elgondolkodjunk és jobbak legyünk, mint eddig. Rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a közös nemzeti programunkhoz vezető utat”

 

– mondta Emmanuel Macron.

 hirdetes_810x300  

 

„Öt éven belül újjáépítjük ezt a katedrálist, és szebb lesz mint valaha”

 

– jelentette ki a francia elnök, majd hozzátette, hogy 850 éves székesegyházon ugyan „sok mindent kell helyrehozni”, de bízik abban, hogy sikerül a franciákat mozgósítani.

 

Az elnök által tervezett felújítás 2024-ben fejeződne be, amikor a francia főváros szervezi meg a nyári olimpiai játékokat.

 

„Osztozom az Önök bánatában és reményükben is“

 

– mondta Macron beszéde végén, majd köszönetet mondott a tűzoltóknak, rendőröknek és azoknak az adományozóknak, akik pénzbeli felajánlással járultak hozzá a katedrális újjáépítéséhez.

 

Rövid beszédében az elnök közölte, hogy határozatlan időre elnapolja a jobb életkörülményekért hónapok óta tüntető sárgamellényesek mozgalmának hatására tervezett intézkedések bejelentését.

 

„Most nem ennek van az ideje”

 

– zárta le.

 

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres 19. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, hétfőn a kora esti órákban csaptak fel a lángok. A tűzvész során leégett a katedrális tetőszerkezete és leomlott a kúp alakú huszártorony is. Az épület vázszerkezetét és két harangtornyát sikerült megmenteni, sőt a katedrálisban őrzött műkincsek java része szintén megmenekült.

 

Kedd délutánig 600 millió eurót ajánlottak francia nagyvállalatok és tehetős családok a székesegyház újjáépítésére.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!