László
  • HUF: 346.03
  • USD: 1.18
  • 23 °C
  • 34 °C
Külügyek

Ferenc pápa: Az egyház ne féljen az egyszerű emberekkel azonosulni

Az egyházfő az utolsó vacsorára emlékező misét Velletri börtönében mutatja be, ahol 12 elítéltnek megmossa majd a lábát.

Nyitókép: Hirado.hu

 

A húsvéti nagyhetet megnyitó krizmaszentelő misén Ferenc pápa ismételten arra szólította fel egyházát, kerüljön minél közelebb az egyszerű emberek, szegények, elnyomottak, börtönben levők tömegéhez.

Hirdetés(x)

 

A Szent Péter-bazilikában bemutatott misén mondott homíliájában az egyházfő kijelentette, a rászorulókhoz való közelség határozza meg az egyház „lelkét és képét”. Ferenc pápa – a szokás szerint az egyház szolgálatáról szóló nagycsütörtöki beszédében – párhuzamot állított az emberek tömegével érintkező Jézus tanítása és a mai egyház küldetése között.

 

Jézus sohasem veszítette el közvetlen kapcsolatát az emberekkel – hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy a „tömeg” kifejezés nem becsmérlő vagy lekicsinylő, még akkor sem, ha ma többnyire névtelen, megkülönbözhetetlen tömböt jelent. Hangsúlyozta, hogy az emberiség tömegét ma is az evangéliumban idézett szegények, világtalanok, elnyomottak, bebörtönözöttek alkotják. Ferenc pápa értelmezése szerint korunkban azok is világtalannak számítanak, akiknek „látása fényét nap mint nap elrabolja a világot érdekből elárasztó banális képtömeg”.

 

Hozzátette, elnyomottak emberek, családok és egész népek is lehetnek, akiket „kihagynak a játszmákból, kizárnak, feleslegesnek tartanak, a történelem peremére szorítanak”. Bebörtönözötteknek nevezte azokat a városokat is, amelyeket a pápa szerint ma nem fegyverrel vesznek be, hanem „az ideológiai gyarmatosítás kifinomult eszközeivel”. Kijelentette: „csakis saját kultúránk, amelyet őseink munkája és művészete alakított ki, szabadíthatja fel városainkat a rabszolgaság új formáiból”.

 

Ferenc pápa szerint az egyház számára ma is az emberiségnek ezen tömegei mutatnak példát. Paptársaihoz szólva hozzátette: nem szabad tartani attól, hogy az egyházat a szegényekkel azonosítják. „Mi, papok a szegénységet képviseljük” – jelentette ki a pápa.

 

A krizmaszentelési misén az egyház az oltáriszentséget és az egyházi rend, a papság megalapítását ünnepli. A Róma püspökének számító Ferenc pápa megáldotta és megszentelte a következő évben az egyházmegyéjében a keresztelésekhez és a betegek kenetéhez használt szent olajokat, a többi között a bérmáláskor és papszenteléskor is használt olajat, a krizmát is.

 

A szertartáson Ferenc pápa az egyházi hagyomány szerint megújította papi fogadalmát, vagyis a felszenteléskor tett ígéreteket a vele koncelebráló bíborosokkal és püspökökkel együtt. Ferenc pápa kijelentette: a papoknak nem az a feladatuk, hogy üvegben árulják az olajat. Arra szólította fel egyházát, érintse meg az emberek sebeit, bűneit, gyötrelmeit, hogy hitet, reményt tudjon adni. Az egyházfő délután az utolsó vacsorára emlékező misét a Rómához közeli Velletri börtönében mutatja be, ahol tizenkét elítéltnek megmossa majd a lábát.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket