Nyitókép: Euronews

 

Megújulást hozhat a Notre-Dame tragédiája. Miután hétfőn teljesen leégett a 850 éves párizsi székesegyház tetőszerkezete nemcsak adományok érkeztek a francia főváros és egész Franciaország egyik jelképének számító épület újjáépítésére, de új tervek is születhetnek a tető átalakítására. Erre nemzetközi tervpályázatot írhatnak ki.

 

A 19. századig nem volt torony a Notre-Dame tetején. Amit hétfőn éjjel láttunk leomlani, azt a francia építész, Eugene Viollet-le-Duc tervezte és építette a katedrálisra. Az újjáépítés során most feltehetjük a kérdést, hogy vajon építsük-e újjá az eredeti tervek szerint a Viollet-le-Duc által megálmodott tornyot, vagy adjuk a Notre-Dame-nak egy teljesen új, a jelenkor technológiáját és kihívásait megjelenítő tornyot – mondta Edouard Philippe francia miniszterelnök.

 

Éjjeli virrasztás egyházi énekekkel

 hirdetes_300x300  

A Notre-Dame-ban keletkezett tűz másnapjának éjjelén virrasztást tartottak a katedrális előtti téren. A székesegyháznál több ezren gyűltek össze, hogy közösen énekeljenek egyházi énekeket.

 

Csaknem 200 évig építették, és hétfőn alig félórán múlt, hogy teljesen megsemmisüljön a tűzben. A drónfelvételeken jól látszik, milyen irtózatos kárt okoztak a Notre-Dame-ban a lángok kívül, bent azonban hatalmas a kontraszt a beomlott tető okozta égett törmelékhalom, valamint a körülötte lévő, szinte teljesen ép padsorok és az érintetlen festett ablak között.

 

Tender útján döntenek

 

Emmanuel Macron francia elnök a katasztrófa után azonnal ígéretet tett a katedrális újjáépítésére. A privát adományok összege máris meghaladja az egymilliárd eurót. Édouard Philippe kormányfő bejelentette, hogy nemzetközi építészeti pályázatot írnak ki a beomlott huszártorony újjáépítésére.

 

A leégett Notre-Dame és annak újjáépítése a felvidéki magyarság szégyene is egyben

 

„A tender révén fogjuk eldönteni, hogy az eredeti, fából és ólomból készült szerkezet másolatát készítjük-e el, vagy pedig egy újat, amely megfelel a jelen kor technológiájának” – közölte a miniszterelnök.

 

Továbbra sem tudni, mi okozta a tüzet

 

A tűzvész okát továbbra sem tudják, de a lángok valószínűleg a huszártorony alján csaptak fel. A tűzoltóknak úgy kellett felindulniuk a tetőre, hogy fogalmuk sem volt, túlélik-e.

 

„Nem tudtam, mire számíthatok. Alulról nem látszott, így nem tudtam, ég-e a tetőszerkezet. És ha igen, milyen intenzitással? Akkor döbbentünk csak rá, mennyire súlyos a helyzet, amikor felértünk a tetőre. Elképesztő volt a forróság és a lángok hihetetlenül gyorsan terjedtek”

 

– mondta Miryam Chudzinski, az 500 bevetett párizsi tűzoltó egyike.

 

48 órával a pokoli tűz után, este 7 óra előtt 10 perccel Franciaország-szerte megszólaltak a harangok. Mindenünnen így fejezték ki szolidaritásukat a Notre-Dame-ot ért szerencsétlenség miatt, azt üzenve a párizsiaknak, hogy nincsenek egyedül a bajban.

 

Euronews/Körkép.sk összefoglaló

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!