Külügyek

Vasárnap tartják az ukrán elnökválasztás második fordulóját

Ma eldől, ki lesz Ukrajna következő államfője.

Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

 

Vasárnap helyi idő szerint reggel 8.00 órakor (közép-európai idő szerint 7.00 órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, ki lesz Ukrajna következő államfője: marad Petro Porosenko, vagy Volodimir Zelenszkij humorista-színész-producer váltja őt a tisztségben.

 

A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a szavazásra jogosult ukrán állampolgárokat. A választásokon a Központi Választási Bizottság honlapján található adat szerint hivatalosan mintegy 30 millió ukrán állampolgár jogosult részt venni, akik számára csaknem 30 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg.

 

Az esti urnazárást követően várhatóan – az első fordulóhoz hasonlóan – a televíziók és a hírügynökségek rögtön nyilvánosságra hozzák az exit poll felmérések eredményeit.

 

A három héttel korábban megrendezett első fordulót nagy fölénnyel Zelenszkij nyerte 30 százalékkal, míg Porosenko kicsit kevesebb mint 16 százalékkal végzett a második helyen, így ők ketten jutottak be a második fordulóba.

 

A két forduló között Zelenszkij megőrizte fölényét, a felmérések szerint támogatottságban toronymagasan vezet az államfővel szemben. A Rejting közvélemény-kutató csoport csütörtökön közzétett felmérése alapján a biztos szavazók csaknem 73 százaléka támogatja, míg Porosenkóra csak 27 százalékuk készül szavazni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket