Nyitókép forrása: facebook.com/Peter Pellegrini

 

Erősíteni kell az európai uniós gazdasági növekedés motorjának számító visegrádi országok (V4) és Japán közti együttműködést, az a V4-ek stabilitását és súlyát is növelheti – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön Pozsonyban, a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) és Japán miniszterelnökeinek találkozóján.

 

Kifejtette: a visegrádi országok és Japán közti együttműködés erősítésével a világ két fejlett és gyorsan növekvő régiója között erősödik az összeköttetés, ez pedig növelheti Közép- és Kelet-Európa országainak gazdasági stabilitását és szerepét az Európai Unióban.

 

Varga Mihály a találkozó után a magyar közmédiának nyilatkozva rámutatott: Magyarország és a visegrádi országok gazdasági növekedése jelentősen meghaladja az uniós átlagot, s Japánnak mindegyikükkel jelentős gazdasági kapcsolatai vannak. A távol-keleti országnak több mint 160 vállalata működik Magyarországon, és ezzel a legfontosabb ázsiai befektetőnek számít. Kiemelte: az együttműködés erősítése új irányokba is bővülhet, leginkább a tudomány, a kutatás és az innováció területén. A miniszter méltatta és fontos eredménynek nevezte az EU és Japán között megszületett stratégiai partnerségi megállapodást, valamint a szabadkereskedelmi megállapodást is, és az utóbbit mindkét fél számára előnyösnek minősítette.

 hirdetes_810x300  

 

Felmérés: A visegrádi országok ragaszkodnak a NATO-hoz

 

Varga Mihály elmondta: a találkozón szó volt több, az Európai Uniót érintő kihívásról, ezen belül a közelgő európai parlamenti választásokról, amelyet mindannyian nagyon fontosnak tartanak, valamint a migrációról, amelyre mindannyian a külső határok teljes védelmét látják megoldásnak, illetve a Brexitről is, ahol azt tartják a legfontosabbnak, hogy sikerüljön elkerülni az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kilépését.

 

Peter Pellegrini (Smer) szlovák kormányfő, a találkozó házigazdája a résztvevők közös sajtótájékoztatóján azt mondta: a visegrádi országok az EU leggyorsabban növekvő régiójának számítanak, stabil, tiszteletet élvező országok, és kapcsolataik is átlagon felüliek, amit a japán miniszterelnök mostani látogatása is bizonyít.

 

Pellegrini hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy országa története folyamán most először látogatott el japán kormányfő Szlovákiába. A V4 és Japán vezető politikusai nagyra értékelték a szociális biztonságról aláírt szerződést, amely júliustól lesz hatályos.

 

„A szerződés alapján könnyebben és egyszerűbben vállalhatnak munkát Szlovákiában a japán munkavállalók, illetve Japánban a szlovák dolgozók. Az ott ledolgozott évek pedig kölcsönösen beszámítódnak majd a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíjkifizetések esetében”

 

fogalmazott Pellegrini. Hozzátette, hogy nagyra értékeli, hogy a japán vállalatok nem csak a gyártásba, de innovációs projektekbe is befektetnek Szlovákiában. Szlovákiában 60 japán vállalat működik, összesen 13 ezer embernek adnak munkát. A japán kormányfő ezzel kapcsolatban kiemelte: Japánban a szlovákiai ESET IT-vállalatnak vannak befektetései.

 

V4-Németország csúcstalálkozó: Közös program indul a migráció megfékezésére Észak-Afrikában

 

Andrej Babis cseh miniszterelnök megemlítette: a találkozón megmutatták a japán kormányfőnek, hogy a V4 egy egyértelmű nézeteket valló, erős blokk, amely erős nyomásgyakorlásra is képes, az EU-ban pedig példaértékű lehet gazdasági eredményei, alacsony munkanélküliségi adatai és biztonsága alapján.

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sikeresnek minősítette a pozsonyi találkozót, és különösen pozitív folyamatkánt értékelte a V4-ek és Japán gazdasági kapcsolatainak dinamikus fejlődését.

 

Abe Sindzó japán miniszterelnök rámutatott: Japán szeretné erősíteni gazdasági kapcsolatait a V4-es országokkal, melyeknek az unión belüli szerepe stabil gazdasági növekedésüknek köszönhetően erősödik.

 

A pozsonyi találkozón elsődlegesen a gazdasági együttműködés bővítésének módjai, azon belül a kutatás és az innováció nyújtotta lehetőségek kerültek terítékre. Szó esett az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdésekről, a migrációról, az európai parlamenti választásokról, valamint egyes globális kihívásokra adható válaszokról is.

 

MTI, Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!