Nyitókép: Jörgen Ree Wiig/MTI/AP

 

A norvég szakemberek szerint az orosz haditengerészet egyik fehér belugája tűnt fel a norvég partoknál. Az állat az orosz haditengerészet vízi emlősökből álló különleges egységének lehet a tagja – informált a brit The Guardian napilap.

 

A norvég halászok az Inga nevű halászfalu közelében lettek figyelmesek a halászhajó közelében cikázó belugára, illetve a rajta lévő különös, kamera vagy fegyver befogadására is alkalmas hámra. A norvég szakemberek azonnal felvetették, hogy minden bizonnyal egy kiképzett állatról lehet szó.

 

  hirdetes_300x300   

A norvég NRK hírügynökség Joar Hesten halászra hivatkozva tájékoztatott arról, hogy a fehér delfinről sikerült leszedni azt a hámot, amin a „Szentpétervár tulajdona” felirat volt olvasható.

 

A halászok elmondása szerint az állat nagyon szelíd volt, látszott, hogy hozzá van szokva az emberekhez.

 

„Amennyiben ez a beluga Oroszországból jött – aminek nagy a valószínűsége –, akkor nem egy orosz tudós, hanem az orosz haditengerészet jelölte meg, mivel a tudósok másfajta módszert alkalmaznak“

 

– mondta Martin Biuw, a norvég tengerkutató intézet munkatársa.

 

Fotó: Jörgen Ree Wiig / MTI

 

Audun Rikardsen, a norvég UiT Arktikus Egyetem egyetem professzora szerint ismert, hogy az oroszoknak vannak fogságban lévő belugáik, ahogy az is, hogy a jelek szerint közülük néhányat kiengedtek. Ezek a példányok pedig gyakran hajókat kutatnak fel.

 

Rikardsen több orosz kutatót is felkeresett, akik azt mondták, hogy az állat minden bizonnyal a haditengerészet murmanszki bázisáról „szökött el“.

 

A The Guardian felhívta a figyelmet arra, hogy a szovjetek 1980-ban már próbálkoztak a delfinek kiképzésével, mivel az állatok kiváló látása, jó memóriája és lopakodási képessége hasznossá tette őket a víz alatti felderítésben.

 

Az emlősök kiképzésére kialakított programnak végül 1990-ben lett vége, de egy 2017-es tévériportból kiderült, hogy az orosz haditengerészet ismét belugákat, palackorrú delfineket és fókákat képez ki az északi vizeken.

 

Aktuality.sk/The Guardian

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!