Nyitókép: AFP/BBC

 

Öt év után videóüzenetet tett közzé az Iszlám Állam terrorszervezet többször is halottnak vélt vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi. A dzsihadisták fő médiumának számító al-Furkán hétfőn ismertetett, vélhetően a közelmúltban készült 18 perces felvételen azt mondta, bosszút akarnak állni harcosaik megöléséért és bebörtönzéséért.

 

A felvételen Bagdadi a földön ül egy szobában, és az arcukat elfedő harcosokkal beszél. A 18 perces videofelvételen, amely az elején látható felirat alapján áprilisban készülhetett és hitelességét egyelőre nem sikerült független forrásból megerősíteni, többek között azt mondta, nyolc országban 92 műveletet hajtottak végre.

 

 hirdetes_300x300  

Bagdadi méltatta a 253 emberéletet kioltó és több mint 500 embert megsebesítő húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadásokat, azt hangoztatva, hogy a szíriai Baghúzban rájuk mért vereség megtorlásaként követték el őket.

 

„Srí Lanka-i testvéreitek meggyógyították a monoteisták (az Iszlám Állam-tagok) szívét öngyilkos robbantásaikkal, amelyek megrázták a keresztesek (keresztények) ágyait az ő húsvétjuk során, hogy megbosszulják testvéreiteket Baghúzban”

 

– fogalmazott.

 

„Ez része a keresztesekre váró bosszúnak”

 

– tette hozzá.

 

Bár a dzsihadisták vezetője elismerte, hogy elvesztették Baghúzt, további harcokat helyezett kilátásba.

 

„Az iszlám és emberei harca a keresztesek és az ő követőik ellen egy hosszú csata”

 

– mondta.

 

Ez a dzsihadisták vezetőjének első megjelenése azóta, hogy 2014-ben az iraki Moszul városában beszédet mondott az an-Núri mecsetben. A beszédében felhívást intézett a muszlimokhoz, hogy fogadjanak hűséget az ő „kalifátusának”, és engedelmeskedjenek neki, mint „vezetőjüknek”. Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere, az Egyesült Államok 25 millió dollár (vérdíjat tűzött ki fejére. Az elmúlt években többször is halálhíre kelt.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!