Nyitókép forrása: Twitter/

 

Venezuela ideiglenes elnökének magát kikiáltó és a nemzetközi közösség nagyobbik része által elismert Juan Guaidó ma videóüzenetben szólította fel a katonaságot felkelésre Nicolas Maduro jelenleg regnáló elnökkel szemben. Az első hírek szerint a katonaság egy része is csatlakozott hozzá – azt egyelőre nem tudni, mekkora része.

 

A közösségi médiában megjelent videó és fényképek tanúsága szerint katonai egyenruhában lévő emberekkel van körülvéve, a felvételen feltűnik egy elvileg házi őrizetben lévő ellenzéki politikus, Leopoldo Lopez is. A hírek szerint Guaidóhoz hű katonák szabadították ki.

 

 hirdetes_810x300  

 

Guaidó a vele szimpatizáló katonákat és civileket is arra szólította fel, hogy vonuljanak a főváros utcáira, hogy „támogassák Maduro rezsimjének megdöntését”.

 

A főváros melletti katonai reptér környékén nagy a mozgolódás, az oda vezető egyik autópályát már eltorlaszolták egy teherautóval.

 

Frissítve: 15:34 – Ez már puccs. Caracas utcáit ellepték a páncélozott autók, kékszallagos katonán állítanak fel védelmi állásokat a La Carlota légibázison, ahol most Juan Guaidó tartózkodik. 

 

15:22 – A közösségi oldalakat, portálokat a kormányzat elkezdte letiltani. Közben kezd formálódni a tömegtüntetés Maduro kormánya ellen. A twitteren megjelenő videofelvételek tanúsága szerint pedig nemzeti gárdisták fegyvereznek és lőnek le más nemzeti gárdistákat.

 

 

Közben megszólalt Maduro védelmi minisztere is, aki állítja, a hadsereg egésze Madurót támogatja. Guaidó közlése szerint a katonaság nagyobbik fele átállt ő hozzá.

 

14:46 – A BBC közlése szerint katonai puccs készül, arról még mindig nincs információ, a hadsereg mekkora része támogatja Guaidót. A kolumbiai kormányfő felszólította a venezuelai hadsereg tábornokait, hogy sorakozzanak be az ellenzéki vezér mögé. Spanyolország hivatalosan bejelentette, hogy nem támogat semmilyen katonai puccsot Venezuelában és a vérontás elkerülésére hívta fel a figyelmet. A Maduro-kormányzat „kis puccskísérletként” jellemzi a történéseket. A Fehér Ház egyelőre kivár, hivatalos álláspontja szerint egyelőre figyelemmel kísérik a történéseket. Guaidó mai videójában a Maduro-rezsim felszámolásának harmadik fázisát jelentette be.

 

A videó jelentősége abban rejlik, hogy az ideiglenes elnöknek magát kikiáltó Guaidó azon a nemzeti gárda tagjaival szerepel együtt. Leopoldo Lopez ellenzéki politikus jelenléte pedig arra utal, hogy meglehet a szükséges fegyveres fölény, vagyis a megfelelő számú disszidens (átállt) katona egy sikeres hatalomátvételhez. A lépés rendkívül kockázatos, Maduronak minden lehetősége megvan, hogy ellenálljon a puccskísérletnek. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Maduro-hoz hű fegyveresek az elmúlt hetekben sikeresen korlátozták Guaidó mozgásterét, aki egyre kevesebb emberhez tudja eljuttatni üzeneteit, miközben a lakosságon is egyre nagyobb a nyomás Maduroék részéről.

 

Cikkünket frissítjük…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!