Nyitókép forrása: 

 

Az amerikai vetetés tisztában van vele, hogy a venezuelai válságot nem lehet katonasággal megoldani, mert egy ilyen forgatókönyv pusztító lenne – jelentette ki hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel a finnországi Rovaniemi városában.

 

„Remélem, mindenki érti, aki gyakorlatias politikus, hogy a venezuelai helyzetre nem lehet megoldás a katona beavatkozás, mert az katasztrófát jelentene”

 

hangsúlyozta az orosz diplomata. Lavrov álláspontja szerint katonai beavatkozást az ENSZ bIztonsági Tanácsának kellene jóvá hagynia (Oroszországnak vétójoga van), ezenkívül úgy tartja, hogy az agresszió lenne egy szuverén országgal szemben.

 

 hirdetes_810x300  

Venezuelában a múlt héten szabadultak el újra indulatok, mikor az ellenzék vezetője, Juan Guaidó fegyveres felkelésre szólította fel a katonaság tagjait Nicolas Maduro jelenlegi elnök ellen. Guaidó később elismerte, hogy „talán alábecsülte” a Maduróhoz eddig hű katonaság bizonytalanságát, mikor puccsot próbált végrehajtani. Ennek ellenére Maduro pozíciója megrendült, jelentések szerint megpróbálta elhagyni az országot és Kubába repülni, és csak az oroszok tudták meggyőzni, hogy maradjon, a puccs harmadik napján pedig a hírszerzés és a rendőrség fejét is elmozdította.

 

Venezuelában súlyos politikai-gazdasági válság uralkodik. A katonaság vezetéséből kikerülő elit – amelynek egy része kábítószer-kereskedelemmel hozható kapcsolatba – vaskézzel tartja pozícióban Madurót, miközben a lakosságnak nincs mit ennie, a segélyszállítmányokat pedig nem engedik be a határon. Oroszország a konfliktusban Maduro oldalán áll, mert több tízmilliárd dollár hitelt nyújtott Veezuelának, egy vezetőváltás pedig csökkentené az esélyét, hogy visszakapja befektetését. Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb olajtartalékaival.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!