Nyitókép: Wiadomości – Onet

 

Szombat óta több mint 7,5 millióan nézték meg a lengyel katolikus egyházon belül folyó szexuális molesztálásról szóló dokumentumfilmet. A pedofil papokról és a molesztált áldozataikról szóló kétórás dokumentumfilm a Tylko nie mów nikomu (Ne mondd el senkinek) címet viseli, angol felirattal pedig a YouTube-on is megtekinhető.

 

A médiában megjelent hírek szerint a film teljesen megrázta az erősen katolikus Lengyelországot, ahol tízből kilenc lengyel polgár katolikusnak vallja magát.

 

 hirdetes_810x300  

A két testvér, Tomasz és Marek Sekielski filmje a nyilvánosság előtt eddig ismeretlen egyházi pedofilügyekről rántja le a leplet. A film nemcsak az áldozatok történetét mutatja be, de rejtett kamerás felvételeken azokkal az egyházi személyekkel is találkozhatunk, akik a szörnyűséges tetteket elkövették, illetve maguk a bántalmazók is számon kérik rajtuk az ellenük elkövetett szexuális zaklatásokat.

 

Számonkérés

 

Az áldozatok részletesen beszámolnak arról, hogy a pedofil papok miként tették tönkre gyermekkorukat undorító tetteikkel. Az atyák nemcsak molesztálták őket, de voltak, akiket meg is erőszakoltak, illetve azzal fenyegettek meg, hogy ha nem teljesítik a parancsukat, akkor következő alkalommal a testvérükkel fogják megtenni ugyanezt. A könnyeikkel küzdő áldozatok arról is mesélnek, hogy a papok miként tiltották meg nekik azt, hogy bárkinek is beszéljenek a történtekről.

 

Fotó: Antyradio

 

A dokumentumfilmben elsőként Anna Misiewicz történetével ismerkedhetünk meg, aki elmeséli, hogy kislányként hogyan fogdosta, majd elégítette ki magát egy pap az ő kezével. A „tettest“ ezután fel is keresik a nyugalmazott papok otthonában, ahol Misiewicz számon kéri rajta egykori bűntettét.

 

A pap a szembesítéskor nem tagadja tettét. Megrendülve arról kezd el beszélni, hogy nem szabadott volna ilyet tennie, emellett pedig „férfidolgokra” hivatkozik. A bántalmazott nő a pap szemébe mondja, hogy a mai napig rémálmai vannak, a visszavonult pap pedig azt is elismeri, hogy másokkal is művelt hasonló undorító dolgokat.

 

És ez még csak a kezdet.

 

A dokumentumfilm megtekinthető itt:

 

Az elnszenvedett sérelmeket semmivel sem lehet kompenzálni

 

„A film mélyen megrendített. Az áldozatok óriási fájdalma sajnálatot és szégyenérzetet vált ki. Köszönöm mindenkinek, akinek van bátorsága az elszenvedett történésekről beszélni. Szeretnék az egyházi képviselők okozta összes fájdalomért bocsánatot kérni“

 

– mondta a filmmel kapcsolatban a lengyel egyház feje, Wojciech Polak érsek. Véleménye szerint az összes ilyen esetről le kellene rántani a leplet, mert az egyházban senki sem úszhatja meg a felelősségvállalást.

 

 „Az egész püspöki konferencia nevében a lehető legőszintébben szeretnék bocsánatot kérni mindazoktól, akiket bántalmaztak. Sajnos tudatában vagyok annak, hogy semmi sem tudja kompenzálni azokat a sérelmeket, amelyeket az áldozatok elszenvedtek“

 

– jelentette ki Stanislaw Gadecki érsek, a püspöki konferencia elnöke.

 

Fotó: Wiadomości – Radio ZET

 

A gański érsek, Slawoj Leszek Glódž, akit azzal vádolnak, hogy elhallgatta az eseteket, elutasította a vádakat.

 

„Nem nézek meg mindent“

 

– mondta a dokumentumfilmmel kapcsolatban, majd a TVN 24 televízió riporterét azzal küldte el melegebb éghajlatra, hogy ne provokálja őt.

 

 „Semmiről sem tudtam, és sosem gyanakodtam arra, hogy a papok ilyesmit csinálhatnak a gyerekekkel. Istenben hiszek, nem pedig a papokban“

 

– mondta Lech Walesa volt államfő azzal kapcsolatban, hogy a filmben szereplő egykori gyóntató papja, Franciszek Cybula (időközben elhunyt) beismerte, hogy molesztált egy 12 éves fiút.

 

Jaroslaw Kaczyński, a Jog és Igazságosság (PiS) konzervatív párt elnöke a dokumentumfilmmel kapcsolatban ígértet tett arra, hogy szigorítani fogják a pedofil bűncselekmények büntetését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.