Nyitókép forrása: ABCnews.com

 

Katonák felügyelik a töltőállomásokat és osztják a benzint Venezuela több régiójában, miután vasárnap tovább mélyült az üzemanyaghiány a dél-amerikai országban és kilométeres sorok alakultak ki a benzinkutaknál.

 

A világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező országban elvileg a benzin lenne az utolsó dolog, ami elfogyhatna, hiszen az elmúlt években egy fél-literes ásványvíz drágább volt, mint az államilag támogatott benzin literje.

 

A venezuelai kőolaj kitermelése és finomítása azonban a többi kőolajlelőhelyhez viszonyítva drágább és technológiaigényesebb, Nicolas Maduro elnöksége pedig nem csak gazdasági összeomlással, de nemzetközi szankciókkal és tőkekiáramlással is sújtotta az országot. A súlyos politikai-gazdaság krízis továbbra is tart, Juan Guaidó, a nemzetközi közösség egy része által elismert ideiglenes elnök legutóbbi puccskísérlete pedig sikertelenül ért véget néhány héttel ezelőtt. A Maduro-rezsim hatalmát biztosító katonaság soraiban azonban érzékelhetően kezd megbomlani az egység: két kulcsfontosságú pozícióban is (hírszerzés, rendőrség) személycserét hajtott végre Maduro. Guaidót több ország az USA „szolgájának” tartják, és Madurót legitim elnökként ismerik el (bár a választást nyilvánvalóan elcsalta). Elsősorban Oroszországról és Kínáról van szó, ez a két ország több tízmilliárd dollárnyi hitelt adott Maduro kormányának.

  hirdetes_300x300   

 

Van puccs, vagy nincs puccs? Venezuelában továbbra is bizonytalan a helyzet

 

Az USA még januárban kemény szankciókat vezetett be a venezuelai állami olajtársaság, a Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) ellen, Venezuela pedig ma fele annyi kőolajat termel ki naponta, mint két évvel ezelőtt, ráadásul a fekete arany egy részét már a hitelek törlesztésére kell fordítania a kormányzatnak.

 

A szankciók, a gazdaságpolitika csődje együttesen oda vezettek, hogy ma a katonák 40 literben korlátozzák az egy autóba tölthető üzemanyag mennyiségét (arról nem szólnak a híradások, hogy van-e időkorlát is), vannak helyek, ahol 20 liternél többet nem engednek tankolni a sofőröknek. Több városban pedig betonterelőket állítottak fel a töltőállomások védelme érdekében. Vannak forgalmas városrészek, ahol a sofőröknek napokat kell várni, mire sorra kerülnek, ha nincs szerencséjük, még előtte elfogy a benzin a kútról. Ötóránként a katonai hírszerzés ellenőrzi a benzinkutak rendelkezésre álló üzemanyag mennyiségét.

 

Megjelentek az orosz reguláris hadsereg katonái Venezuelában

 

A Maduro-rezsim hivatalos álláspontja szerint az USA „ostromolja a venezuelai olajiparát”.

 

A probléma megoldása valószínűleg még várat magára. A Reuters közlése szerint Venezuela egyik legnagyobb, 310 ezer hordó/nap kapacitású finomítójának meghibásodása miatt már csak két finomító működik az országban. A benzinhiány azonban már korábban is tapasztalható volt: Venezuela március vége óta egy liter benzint sem exportált hivatalosan.

 

Venezuela infrastruktúrája kezd komoly károkat elszenvedni. Március végén hatalmas áramszünet sújtotta az országot, most a benzinellátás akadozik. Maduro a helyzetet úgy próbálja enyhíteni, hogy a tartalékokat mind Caracasba irányítja. A fővárosban él ugyanis a 30 milliós lakosság egy ötöde – politikai szempontból tehát a lépés logikus.

 

A helyiekre elmondásaira hivatkozva a Reuters azt írja, hogy 40 liternyi üzemanyag sokaknak két-három napon belül elfogy. Az országban tehát egyre nő az elégedetlenség.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!