Nyitókép forrása: bbc.com

 

Theresa May brit miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a parlamenti képviselők „utolsó esélye”, hogy elfogadják a Brexit feltételrendszeréről szóló törvényjavaslatot. A képviselők arról is szavazni fognak, hogy visszavonják Nagy-Britannia uniós kilépéséről szóló korábbi döntést, és a Brexitről új népszavazást írhatnak ki.

 

A javaslat várhatóan június elején kerül a brit alsóház képvielői elé. May azt is elmondta, hogy bár ő mindig is úgy vélte, hogy a 20156-os referendum eredményének kell érvényt szerezni, „észrevette, mennyire valóságosak és erősek az újabb népszavazást sürgető érzelmek.

 

Ezért a brit kormány az új javaslatcsomaghoz csatol egy olyan kiegészítő rendelkezést, amely lehető tenné, hogy a képviselők új népszavazás kiírásáról döntsenek. May kijelentette, ha a parlament megszavazná az új referendumot, a kormány köteles lenne ennek feltételeit megteremteni. Azt azonban kihangsúlyozta, hogy még ehhez is szükség volna a kilépésről szóló feltételrendszer elfogadása, mert a népszavazáson a választók arról dönthetnének, hogy a feltételrendszer alapján, vagy megegyezés nélkül lépjenek-e ki az EU-ból, vagy harmadik esetben, Nagy-Britannia lezárva a témát, maradjon továbbra is az EU tagja.

  hirdetes_300x300   

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!