Nyitókép: EPA/Oliver Hoslet

 

Csütörtöki brit sajtóértesülések szerint napokon belül, akár pénteken bejelentheti távozásának menetrendjét Theresa May brit miniszterelnök.

 

A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb szakpolitikai testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottság szerda este értekezletet tartott a pártszabályzat módosításának lehetőségéről, annak érdekében, hogy Theresa May ellen a frakció azonnali hatállyal újabb bizalmatlansági indítványt terjeszthessen be.

 

 hirdetes_810x300  

A tory pártcsoport decemberben már tartott egy bizalmi szavazást, ám Theresa May azt megnyerte, és a jelenlegi pártszabályzat szerint tizenkét hónapon belül, vagyis idén decemberig nincs mód újabb bizalmatlansági indítvány előterjesztésére a frakció részéről May ellen.

 

A szerdán késő este véget ért értekezlet után nem jelentettek be döntést e korlátozás eltörléséről, csütörtökön azonban ismertté vált, hogy az 1922 Bizottság tagjai titkos szavazást tartottak a kérdésről. A voksokat a BBC közszolgálati médiatársaság tudomása szerint zárt borítékokban őrzik, és akkor bontják fel, ha Theresa May június 10-ig nem mutat hajlandóságot a távozásra.

 

A The Times című konzervatív brit napilap csütörtökön közölt értesülése szerint azonban May várhatóan pénteken bejelenti, hogy lemond.

 

Az 1922 Bizottság befolyásos elnöke, Sir Graham Brady már a frakciótestület szerda esti ülése után hivatalosan közölte, hogy pénteken személyesen tárgyal a kormányfővel a továbbiakról, és utána ismét tanácskozik a bizottság tagjaival. A The Times csütörtöki értesülése szerint May pártbeli szövetségesei is azzal számolnak, hogy Theresa May a Bradyvel tartott pénteki megbeszélés után ismerteti távozásának menetrendjét.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!