Nyitókép: blikk.hu

 

Új politikai helyzet van a kontinensen, megbomlott a status quo az európai parlamenti (EP-) választások nyomán – mondta Szijjártó Péter a nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó tagállami miniszterek hétfői brüsszeli ülésének szünetében.

 

Sajtóértekezletén a magyar külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy mindenképp új helyzet áll elő, ugyanis a következő ciklusban nem lesz elég összeülnie a két legnagyobb frakció, a néppártiak és a szociáldemokraták vezetőinek, hogy megkössék a maguk megállapodásait, a fő választóvonalak pedig nem a pártcsaládok között, hanem ügyek mentén fognak húzódni, leglátványosabban a migráció területén.

 

Rámutatott, hogy mától hatalmas viták kezdődnek az Európai Unióban a jövőt illetően, először személyi, majd tartalmi kérdésekben.

 hirdetes_810x300  

 

Salviniék mégsem váltották valóra a mainstream rémálmát, de az új EP így is rendkívül megosztott lesz

 

Mint hangsúlyozta, a magyar kormány egyik csúcsjelöltet sem tartja alkalmasnak arra, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, azonban reméli, hogy a tárgyalások során felmerülnek majd megfelelő személyek.

 

Szijjártó fontosnak nevezte, hogy a gazdasági növekedés motorját adó közép-európai térség is hangsúlyosan képviseltetve legyen az uniós vezetői tisztségekben, s leszögezte, hogy Magyarország csak olyan jelölteket fog támogatni, akik „az erős tagállamokra épülő erős EU-ban hisznek, készek arra, hogy az elsőbbséget a keresztény kultúrának biztosítsák, illetve nem megszervezni, hanem megállítani akarják a migrációt”.

 

Az MKP több szavazatot kapott, mint öt éve, ez mégsem volt elég a sikerhez. Mutatjuk, miért

 

A máltai kormánypártot leszámítva a Fidesz nyert legnagyobb aránnyal az EU-ban, amelyet olyan, szintén erősen bevándorlásellenes pártok követnek, mint a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az olasz Liga – emelte ki.

 

Hozzátette, hogy az Európai Néppártnak messze a Fidesz volt a legeredményesebb tagja, ráadásul a tagpártok között a harmadik legtöbb mandátumot adja, ezen tényt pedig szerinte figyelembe kell venni a pártcsalád jövőbeli politikai irányvonaláról szóló viták során.

 

EP-választások: Látványos korrekciónak vagyunk tanúi a felvidéki magyar politikában (Körkép-elemzés)

 

A tárcavezető a tanácsülés témájáról is beszélt, hangsúlyozva, hogy Magyarország „természeténél fogva ellenérdekelt bármiféle kereskedelmi háború kirobbanásában és mindenfajta korlátozó intézkedés bevezetésében”, az ország versenyképes, így érdeke is, hogy minél szabadabb legyen a világgazdaság, ettől nincs semmi félnivalója.

 

Úgy vélekedett, hogy az EU nem képes elég gyorsan alkalmazkodni a világgazdaság folyamatos változásaihoz, ezért erőteljes reformokra lesz szükség. Lehetetlennek nevezte, hogy hosszú évekig tart megkötni és hatályba léptetni bizonyos szabadkereskedelmi szerződéseket, márpedig ezek számát jelentősen növelni kellene.

 

Király Zsolt: EP-választások után – Felvidékről csak a DAC-nak sikerült kijutnia Európába (Elemzés)

 

Orbán: a magyarok világosan kimondták, változást akarnak Brüsszelben

 

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson a magyarok világosan kimondták: Brüsszelben változást szeretnének – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben.

 

A magyarok kimondták, olyan európai vezetőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást, olyan vezetőket szeretnének az európai intézmények élén, akik tisztelik az európai nemzeteket, és meg akarják védeni a keresztény kultúrát. A magyarok olyan vezetőket akarnak, akiknek mindig az európai emberek érdekei az elsők

 

– mondta az EP-választást értékelve a kormányfő.

 

Nagy József: Ha nincs a Smer-SNS-Most koalició, jobb eredményt érünk el

 

Közölte, hogy Magyarország nevében tárgyalva csak ilyen vezetőket fog támogatni.

 

A Fidesz-KDNP választási eredményét kommentálva Orbán Viktor megismételte: a kormánypártok az EP-választáson rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattak.

 

2004 óta ez volt a legmagasabb részvételű EP-választás – jelezte, úgy fogalmazva: a magyarok bebizonyították, hogy Magyarország európai nemzet, európai ország, „Európa a mi hazánk is”.

 

Hivatalos eredmények: A PS legyőzte a Smert, a MKP és a Most-Híd kibukott az EP-ből

 

Azt is mondta, úgy tekint a vasárnapi választásra, hogy a kormány az emberektől ismét erős felhatalmazást kapott.

 

„Megbíztak minket a magyar emberek azzal, hogy Brüsszelben a változást képviseljük. Munkát és feladatot kaptunk”

 

– jelentette ki, azt ígérve, mindent megtesz, hogy az európai politikában eredményesen képviselje a magyar választók akaratát.

 

Romániában előretört a jobbközép ellenzék és az RMDSZ is képviselethez jutott

 

Úgy értékelt, hogy a magyarok ismét bizalmat szavaztak a Fidesz-KDNP-nek és a kormánynak az EP-választáson, nagyobb támogatást kaptak, mint egy éve. A magyar választók azt kérik, hogy az EP-képviselők a magyarok érdekeit képviseljék Brüsszelben, ne pedig Brüsszel érdekeit Magyarországon – hangsúlyozta.

 

A kormányfő közölte: a választás azt is világossá tette, a magyarok szerint érdemes folytatni az elkezdett munkát.

 

Orbán: Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!