Nyitókép: MTI/Kátai Edit

 

Ferenc pápa óriási székely kapun át érkezik a szombaton tartandó miséjére a csíksomlyói hegynyeregbe, és a Szűzanya iránti tisztelet kifejezéséül arany rózsát hoz a csíksomlyói kegyhelynek – közölték a szervezők.

 

A pápa első székelyföldi látogatását óriási várakozás előzi meg. A mise helyszínén a végéhez közelednek az előkészületek: jelenleg a szektorok kialakítása, a hangosítás és a kivetítők felszerelése zajlik a hegynyeregben. A hármashalom oltár elé a szervezők ívelt tetőt állítottak, amely befedi az oltár megnagyobbított terét.

 

 hirdetes_810x300  

Az oltár felé vezető útra állított nagy méretű székely kapura az a felirat került:

 

„Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából 2019. jún. 1.”

 

Amint a szervezők a Pontifex.ro honlapon közölték: Ferenc pápa arany rózsával érkezik Csíksomlyóra. A pápák különleges adományát a különböző Mária-kegyhelyeknek szokták ajándékozni a Szűzanya iránti tiszteletet kifejezéséül. Ezért a templomból a pápai mise helyszínére, a hegynyeregbe szállítják az ötszáz éves Mária kegyszobrot.

 

A csíksomlyói pápai mise elkerített szektoraiba csakis azok léphetnek be, akik húsvét előtt regisztráltak, és magukkal hozzák a kinyomtatott, névre szóló belépőjüket. A belépőket május közepétől küldték el a szervezők a regisztrációkor megadott elektronikus postafiókba. A bekerített szektorokba 14 ellenőrzőkapun át juthatnak be a zarándokok.

 

Elkészült a székely kapu Ferenc pápa tiszteletére

“Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha!” – ez a felirat áll a #csíksomlyói Nyeregbe érkező zarándokokat fogadó székelykapun. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Vámszer Géza Művészeti Népiskola mesterei – András Lajos, Sebestyén Ferenc, Godra János – és 25 fafaragó szakon tanuló diákja által készített kaput #Hargita, #Kovászna és #Maros Megye Tanácsa állíttatta Ferenc pápa látogatása emlékére. Ma került sor a kapu felállítására. Betekintés a helyszíni munkálatokba. #pápalátogatás #székelykapu

Gepostet von Borboly Csaba am Montag, 27. Mai 2019

 

Legalább két órával korábban kell elindulni

 

Rédai Botond, a pápalátogatás sajtóbizottságának a tagja az MTI-nek nyilatkozva fontosnak tartotta, hogy senki ne hozzon magával tiltott tárgyakat – szúró, vágó eszközöket, üveget, szeszes italt, gyúlékony, robbanékony anyagokat – mert ezekkel nem léphet be a bekerített területre, és ha fennakad a hatósági ellenőrzésnél, mások bejutását is lassítja.

 

Szabad és ajánlott vinni viszont ivóvizet műanyag palackban, élelmet, gyógyszert és esőkabátot. Tábori szék, esernyő és zászló bevitele is engedélyezett. A szóvivő azt is hozzátette: a beléptető kapukon való átjutás időt igényel, ezért mindenkinek azt javasolják, hogy legalább két órával korábban induljon el, mint ahogy egy átlagos pünkösdi csíksomlyói zarándoklatra szokott indulni.

 

Hozzátette: a misére érkezőknek célszerűhajnali hat óra előtt leparkolni gépkocsijukat a kijelölt város széli parkolók valamelyikében, hogy biztosan jusson elég idő a több kilométeres út gyalogos megtételére és a bejutásra. A pápai mise helyi idő szerint 11 óra 30 perckor – közép-európai szerint 10:30-kor – kezdődik.

 

Csíkszeredában már péntek hajnali hat órától forgalmi korlátozásokat vezetnek be. A városba érkező autóbuszokat, személygépkocsikat a város peremén kialakított parkolókba irányítják. A lezárt övezetbe csak az ott lakók és az ott dolgozók, a tömegközlekedés járművei, a taxisok, az áruszállítók, valamint a különleges engedéllyel rendelkezők hajthatnak be.

 

Beengedik ugyanakkor azoknak a járműveit is, akik igazolni tudják, hogy szállással rendelkeznek a városban. A magánlakásokban, házakban elszállásolt zarándokok akkor juthatnak be gépkocsival, ha a helyi szállásadójuk valamelyik szűrőponton várja őket.

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.