Nyitókép forrása: huffpost.com

 

Soha nem volt nagyobb szükség egy erős és egységes Európai Unióra, mint a mai, kaotikus világban, és az EU túl fontos ahhoz, hogy kudarcot valljon – hangsúlyozta António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a németországi Aachenben a Nemzetközi Károly-díj átvétele alkalmából mondott beszédében.

 

Az EU bukása világszerte a multilateralizmus – a nemzetközi kapcsolatok többoldalú megállapodáson alapuló formálása – és a jogállamiság bukását jelentené – mondta Antonio Guterres.

 

A jelenkor legfontosabb globális kihívásai a klímaváltozás, a migráció és a digitális technológiák terjedése, és megválaszolásukhoz a leghatékonyabb eszköz a közjónak alárendelt gazdaság, a szociális biztonságról gondoskodó hálózatok rendszere és a szolidaritás, vagyis az európai szociális modell – tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

A volt portugál kormányfő arról is szólt, hogy az európai kultúra kiindulópontja „különböző kultúrák asszimilációja” volt, az pedig ennek az „örökségnek a meggyalázása, és nem a védelme, ha bűnbakká tesszük a migránsokat és bezárjuk a kapukat a menedékkérők előtt”.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: ENSZ EU projekt

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!