Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Szlovákia egyezséget írt alá Szerbiával még a 90-es években felhalmozott szerb adósságról Pozsony felé, amelynek összértéke 6,46 millió eurónak megfelelő amerikai dollár. Az egyezményt Peter Pellegrini (Smer) kormányfő és szerb kollégája, Ana Brnabic írta alá.

 

A tartozás még a 90-es években keletkezett egy klíringszámla maradványaként, ami annak idején a Csehszlovák Föderatív Köztársaság és a Jugoszláv Föderatív Szocialista Köztársaság között jött létre.

 

Pellegrini elmondása szerint az megállapodás alapján Szerbia nem átfizeti az összeget, hanem támogatásként szétosztja a környező országokban kisebbségben élő szlovákok között, a pénz egy jelentős része így el sem hagyja Szerbiát, ahol viszonylag nagy számú szlovák kisebbség él.

 hirdetes_300x300  

 

Az eredeti összeg egyébként jóval nagyobb volt: 24,7 millió dollár, ám a Párizsi Klub egyik feltétele a pénz átfizetésére az volt, hogy legalább az összeg 66 százalékát engedjék el a hitelezők. Szerbia ezzel együtt felajánlotta a 16 vagy 22 év alatti törlesztést, vagy az egyösszegű azonnali kifizetést 7,21 millió dollár értékben. Ez utóbbiban állapodtak meg a két ország vezetői.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!