Nyitókép forrása: independent.co.uk

 

Kim Dzsongun halálra ítélte, majd kivégeztette Észak-Korea külügyminisztériumának négy magasrangú hivatalnokát a Kim-Trump csúcstalálkozó meghiúsulása miatt, illetve egy tolmácsnőt, aki állítólag rosszul fordította  az amerikai követeléseket. 

 

Kim Hokcsol, a legmagasabb rangú diplomata a kivégzettek között, részt vett a februári Kim-Trump csúcstalálkozó előkészítésében, és a delegáció vezetője is volt egyben. A dél-koreai sajtó szerint az öt hivatalnokot az amerikaiak javára folytatott kémkedésért és a találkozó meghiúsulásáért végezték ki a phenjni reptéren márciusban, aznap, mikor visszatértek hazájukba.

 

Értesülések szerint a kivégzések mellett számos külügyminisztériumi alkalmazottat munkatáborokba deportáltak, köztük Kim Dzsongun egykori jobbkezét, Kim Jongcsolt is, aki korábban a Koreai Munkáspárt Központi Bizottságának alelnöke volt – leváltásáig.

 hirdetes_300x300  

 

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök közti februári, Hanoiban zajló találkozója alig hogy elkezdődött, véget is ért, Kim távozott a helyszínről, nyilvánvalóan kudarcba fulladtak a tárgyalások. A dél-koreai lapok szerint az északi vezetés úgy vélte, a diplomaták nem tájékoztatták őket megfelelően az amerikai szándékokról, így Kim Dzsongun az utolsó pillanatban szembesült bizonyos nem várt amerikai követelésekkel.

 

Az USA és Dél-Korea hivatalosan még nem adott hitelt a sajtóban megjelent információknak.

 

A phenjani tisztogatásnak voltak előjelei. A Reuters hírügynökség közlése szerint Kim Jongcsol és a hozzá közel álló személyek a hanoi fiaskó után eltűntek a nyilvánosság elől, és korábban háttérbe szorult diplomaták kerültek újra reflektorfénybe.

 

Az sem mellékes, hogy a kivégzett Kim Hokcsol volt Észak-Korea kapcsolattartója az amerikai Stephen Biegunnak a nukleáris leszerelés kérdésében, így amerikai részről a diplomata kivégzése – ha igaz a hír – komoly visszalépést jelenthet a Koreai-félsziget atommentesítésében.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!