Nyitókép forrása: diepresse.com

 

A legutóbbi információk szerint az osztrák kormányt napok alatt megbuktató botrányvideót német politikai aktivisták egy csoportja vásárolta meg, és aranyérmékkel fizettek értük. A csoport neve Központ a Politika Szépségért (ZPS), többek között „agresszív humanizmussal” provokáló, szélsőbaloldali művészeti aktivistacsoportként is emlegetik őket.

 

A Strache-ügyként, vagy Ibiza-gateként emlegetett botrány lényege: az egyik volt osztrák kormánypárt, a Szabadságpárt elnöke még a 2017-es ausztriai választások előtt egy ibizai kiránduláson egy magát orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel beszélt arról, hogyan juttathat támogatást a pártnak kerülőutakon, és hogy azért cserébe milyen közbeszerzéseket kaphat meg.

 

A botrány napok alatt megbuktatta az osztrák kormányt, nem sokkal később pedig kiderült, hogy a videó elkészítését, az ibizai nyaraló bekamerázását és az egész összeesküvést egy német biztonsági cég magánnyomozója és egy bécsi, iráni származású ügyvéd koordinálta. A hölgy kiléte – aki nyilván nem oligarcha-rokon – még nem tisztázott, az utolsó információk szerint egy boszniai egyetemi hallgató, aki 5-7 ezer eurós napi „tiszteletdíjként” vállalta a színészi játékot.

 hirdetes_810x300  

 

Egy balos ügyvéd, egy színésznő és egy magánnyomozó húzta csőbe Strachét

 

A videó azonban kétélű fegyvernek bizonyult. Azt ugyanis két német baloldali lap, a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung hozta nyilvánosságra, mindössze egy héttel az EP-választások előtt, amelynek eredményeként a Szabadságpárt 18 százalékkal csak harmadik lett, koalíciós partnere, a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt viszont fölényesen győzött.

 

Ám, mivel most az is kiderült, hogy egy német aktivistacsoport vásárolta meg a készítőktől a felvételeket, egyesek epésen meg is jegyzik a közösségi hálókon, hogy úgy látszik, Ausztria Németország tizenhetedik szövetségi állama lett.

 

Egyelőre továbbra sem tudni, hogy ki áll a botrányvideó elkészítése mögött, ki volt a megrendelő. Korábbi osztrák közlések szerint az egész terv kivitelezése elérte a 600 ezer eurót, és készítői ötmillió euróért árulták azt, többek között politikai ellenfeleknek – elsősorban az osztrák szociáldemokratáknak. Ám ennyiért senki sem volt hajlandó megvásárolni.

 

A szlovák Gorilla osztrák nagytestvére: Miről szól a Strache-botrány?

 

A jelek szerint végül a szélsőbalos ZPS látott lehetőséget a dologban, és aranyérmékkel kifizetett érte 600 ezer eurót. Maga a ZPS a sajtóban megjelent információkat vagy tagadja, vagy nem reagál rájuk. Az eladást egy berlini ügyvédi iroda koordinálta. Azt nem tudni, hogy közben cserélt-e még gazdát az anyag, az azonban biztos, hogy végül a baloldali sajtónál kötött ki, aki majd’ egy hónapig vizsgálták a hitelességét, mígnem egy héttel az EP-választások előtt közzétették.

 

Az ügyben a szabadságpártiak feljelentést tettek, mert a felvételeket illegálisan készítették. A csaknem hétórányi videóanyag tartalma azonban már nyilvánosságra került, és valljuk be, a szlovák Gorilla-ügyet idéző kijelentések hangzanak el benne.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.