Nyitókép forrása: Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetõje szavaz a Sargentini-jelentésrõl az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselõk a magyar jogállamisági helyzetrõl szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

 

Ismét Manfred Webert választotta meg az Európai Néppárt alakuló frakcióülésén a képviselőcsoport vezetőjének az új választási időszakra. A jelenlévő 160 delegáltból ból 156 szavazatot szerzett meg, négy szavazat érvénytelen volt. Weber egyedüliként indult a pozícióért.

 

Weber egyúttal az EPP csúcsjelöltje is, ám többek között a magyarországi Fidesz alkalmatlannak tartja a posztra, ezért nem is támogatja Weber megválasztását.

 

Felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan sikerült újra a frakció élére kerülnie, ha a Fidesz nem támogatja az EB-elnöki tisztség megszerzésében. A választ Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője adta meg az Origónak adott interjújában. Elmondta, hogy az EPP frakcióján belül a frakcióvezető jelölése a legnagyobb számú néppárti delegáció joga:

  hirdetes_300x300   

 

„Az Európai Bizottság elnöki posztjára nem támogatjuk Webert, ahogy elmondtuk, ő többször megsértette a magyarokat. A Néppárt frakcióvezetőjének megválasztása azonban egy automatizmus, mert a legnagyobb néppárti delegáció jelöltje tölti be automatikusan, ha igényt tart rá. Ennek értelmében a legtöbb képviselővel rendelkező német delegáció adja a frakcióvezetőt, az ő jelöltjük Weber. Ezt az automatizmust mi elfogadjuk, de Weber európai bizottsági elnöki jelölését továbbra sem támogatjuk.”

 

A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható el.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!