Nyitókép forrása: ta3.com

 

Csütörtök délután a szentpétervári Konsztantyin Palotában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Peter Pellegrini szlovák kormányfő. Többek között a Szlovákián keresztüli gázszállítás, a kereskedelmi kapcsolatok, az oroszellenes szankciók szerepetek a főbb témák között.

 

Pellegrini meghívta Putyin a Szlovák Nemzeti Felkelés 75. évfordulójára rendezett idei megemlékezésre, Besztercebányára.

 

A tárgalás utáni nyilatkozatában a szlovák kormányfő „termékenynek nevezte”  a megbeszélést. Hangsúlyozta, hogy a szlovák és orosz nemzetet sok kötelék kapcsolja össze, amelyeknek egy része még a múltban született.

 hirdetes_810x300  

 

„Szlovákia nem írja át a történelmet, nagyra értékeljük és nem kérdőjelezzük meg a Vörös Hadsereg érdemeit Szlovákia felszabadításában a második világháború idején”

 

fogalmazott Pellegrini.

 

Putyin örömét fejezte ki, hogy vendégül láthatta a szlovák delegációt, hangsúlyozta a két ország közti hagyományosan rendkívül jó kapcsolatok fontosságát, és fontos gazdasági partnernek nevezte Szlovákiát.

 

Az egyelőre nem derült ki, hogy sikerült-e Szlovákia érdekeit érvényesíteni az Ukrajna felőli gázszállítás megőrzésében. Az Északi Áramlat 2 megépülésével ugyanis nem lesz szükség az ukrajnai gázfolyosóra, amit az oroszok egyébként is túlzottan problémásnak tekintenek. Ezzel azonban Szlovákia több százmillió eurós tranzitbevételtől esik el.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!