Dalma, Izabella
  • HUF: 353.34
  • USD: 1.13
  • 13 °C
  • 25 °C
Külügyek

Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors a csíksomlyói búcsúba

A június 10-ig tartó zarándoklat legfontosabb programja a csíksomlyói búcsú pünkösd szombatján.

Nyitókép: Bíró István/MTI

 

Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors pénteken kora reggel a budapesti Keleti pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba – tájékoztatta Petrus György, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője az MTI-t.

Hirdetés(x)

 

A Csíksomlyó Expressz éjfél után indult el Szombathelyről, majd Budapesten hajnalban csatlakozott hozzá a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy – tizenhat kocsiból álló – szerelvényként indult Erdélybe.

 

A június 10-ig tartó zarándoklat legfontosabb programja a csíksomlyói búcsú pünkösd szombatján. Emellett a vonat utasai vasárnap ellátogatnak a Gyimesekbe, a történelmi Magyarország ezeréves határára, ahol a Kontumáci kápolnánál szentmisén vesznek részt.

 

Innen a zarándokok egy része az alcsíki Csíkszentsimonba megy, ahol átadják a Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára gyűjtött adományaikat. A zarándokok másik része Madéfalvára utazik, hogy részt vegyen a „pünkösdi forgatagon”.

 

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni.

Hirdetés(x)

 

Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket