Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Oroszország nem zárkózik el a tárgyalástól Ukrajnával – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris pódiumbeszélgetésén.

 

Nem utasítjuk el a párbeszédet – hangoztatta Putyin. „Dolgozni fogunk” – tette hozzá.  A moderátornak arra a kérdésre válaszolva, hogy kész lenne-e előfeltételek nélkül találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, visszakérdezett: „Miért, talán elutasítottam én bármi ilyesmit? Nekem erre senki sem tett javaslatot.”

 

Putyin egyébként jó színésznek nevezte Zelenszkijt, megjegyezve, hogy az államügyek gyakorlásához szaktudásra és tapasztalatra van szükség. Az orosz elnök tagadta, hogy Moszkvának lennének olyan tervei, amelyek értelmében egyesítenék Oroszországot és Fehéroroszországot 2024-re, amire az ő mandátuma lejár.

 hirdetes_810x300  

 

„Mély meggyőződésem, hogy mi (oroszok, ukránok, fehéroroszok) egy nép vagyunk, de úgy alakult, hogy különböző országokban élünk, különböző államok jöttek létre”

 

– nyilatkozott Putyin.

 

„De ma semmilyen alapja sincs az államegyesítésre, ilyen terveink, céljaink nincsenek” – tette hozzá.  Ugyanakkor megjegyezte, hogy az államszövetségről megkötött orosz-ukrán szerződés több rendelkezését még nem, teljesítették. A fórumon, amelynek egyébként részvevője Hszi Csin-ping kínai elnök is, Putyin egyértelműen Peking pártját fogta az amerikai-kínai kereskedelmi vitában. Arra figyelmeztetett, hogy a távol-keleti kommunista nagyhatalom elleni agresszív amerikai taktika, kereskedelmi háborúkhoz vezet majd és esetleg valódi háborúkhoz is.

 

Az orosz elnök „gátlástalan gazdasági önzéssel” vádolta meg Washingtont amiatt, hogy az szerinte egyebek között kísérletet tesz a kínai Huawei telekommunikációs óriáscégnek a világpiacról való kiszorítására és az Északi Áramlat 2 földgázvezeték megépítésének megakadályozására. A Huawei elleni amerikai fellépést a digitális korszak technológiai háborújának nevezte.

 

„Olyan államok, amelyek korábban a szabad kereskedelmet, valamint tisztességes és nyílt versenyt támogatták, a kereskedelmi háborúk és a szankciók, a gazdasági lerohanás, a kényszerítés és a megfélemlítés nyelvén kezdtek el beszélni, a vetélytársakat úgynevezett nem piaci eszközökkel kiiktatva”

 

– fogalmazott Putyin.

 

Hangot adott véleményének, amely szerint a hidegháború utáni gazdasági fejlődés „liberális” vagy „euroatlanti modellje”, amely 2008 óta válságban van.  Mint mondta, fennáll a veszélye annak, hogy a világon olyan korszak kezdődik, amelyben az Egyesült Államok az általános nemzetközi szabályokat világszerte a saját törvényeivel igyekszik felváltani. Hangsúlyozta az ENSZ és a nemzetközi szervezetek fontosságát. Szavai szerint a dollár az amerikai nyomásgyakorlás eszköze lett, ami aláássa az ebbe a pénznembe vetett bizalmat.

 

Putyin egyébként javaslatot tett arra, hogy az alapvető termékeket, gyógyszereket, orvosi, közmű. és környezetkímélő energetikai berendezéseket vonják ki a szankciós korlátozások lehetősége alól „a globális gazdaság és kereskedelem kulcsszféráinak demilitarizálása keretében”.

 

Hszi a fórumon multilaterális világkereskedelmi rendszer megóvására szólította fel a nagyhatalmakat. Mint mondta, sem Kína, sem az Egyesült Államok nem érdekelt a szakításban. A kínai vezető – csakúgy, mint Putyint – Donald Trump amerikai elnököt is barátjának nevezte.

 

Hszi egyébként, aki háromnapos állami látogatáson tartózkodik Oroszországban szerdán Moszkvában kijelentette, hogy a világon „felemelte fejét” a protekcionizmus és a hegemonizmus, ezért Oroszországnak és Kínának, az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaiként, erőfeszítéseket kell tenniük a nemzetközi biztonsági rendszer fenntartása érdekében. Putyin azt hangoztatta akkor, hogy Moszkva és Peking számára elfogadhatatlan a leszerelési és fegyverkorlátozási egyezmények felszámolása.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.