Nyitókép: Úzvölgye, 2019. június 6., Román résztvevõk, miután áttörték a csendõrsorfalat az úzvölgyi katonatemetõ bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor

 

 

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

 

Székelyföldi civilek és közszereplők élőláncot vontak a sírkert elé

 

 hirdetes_300x300  

Csaknem ezer székelyföldi civil és közszereplő vont élőláncot az úzvölgyi katonatemető elé csütörtök délután, hogy megakadályozza az egyházi szertartásnak és koszorúzásnak a megtartását, amelyet Dormánfalva polgármesteri hivatala hirdetett meg a hősök napja alkalmából.

 

 

A székelyföldiek székely zászlókkal és transzparensekkel sorakoztak fel tömött sorokban a lakatlan hegyi település első világháborús katonatemetője előtt a csepergő esőben. Transzparenseiken azokat a román hatóságok által kiállított iratokat mutatták be, amelyek szerint Dormánfalva polgármestere törvénytelenül járt el, amikor a település közvagyonába vette a temetőt és építési engedélyt adott magának a temetőbeli román parcella kialakítására.

 

A tüntetők transzparensen mutatták be azt a temetőrajzot, amelyet a román Hősök Emléke Társaság készített 1927-ben a temető korabeli rendezése után, és amelyen a román társaság öt magyar, egy német és egy osztrák parcellát jelölt be.

 

Úzvölgye, 2019. június 6.
Román férfi az úzvölgyi katonatemetõnél, ahol hargita megyei magyarok élõláncot alkotva próbálták megakadályozni, hogy ortodox szertartás keretében felszenteljék a temetõben törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát 2019. június 6-án. A románok erõszakkal bevonultak és megtartották a szertartást.
MTI/Veres Nándor

 

A románok erőszakos benyomulása után felszentelték a román emlékművet

 

A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A zászlókkal felvonuló román tömeg a csendőrséget és a magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, az élő láncban álló székelyek pedig hangosan imádkozták a Miatyánkot.

 

A román megemlékezők többször is megpróbálták áttörni a csendőrkordont, hogy a kapuhoz jussanak, de kísérleteik mindaddig nem jártak sikerrel, míg a temető oldalsó, hátsó részén több tucat, futballhuligánnak kinéző fiatal be nem jutott a sírkertbe. Ők belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott.

 

„Mars ki innen!”, „Mars Budapestre” – üvöltözték a magyaroknak a maszol.ro beszámolója szerint, ahol arról is írnak, hogy az agresszív románok kövekkel dobálták az élő láncot alkotó magyarokat.

 

Úzvölgye, 2019. június 6.
Hargita megyei magyarok, akik élõláncot alkotva próbálták megakadályozni, hogy ortodox szertartás keretében felszenteljék a temetõben törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát 2019. június 6-án. A románok erõszakkal bevonultak és megtartották a szertartást.
MTI/Veres Nándor

 

A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében – a papok szóhasználata szerint – felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet.

 

A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről. Az ortodox szertartást koszorúzási ünnepség majd a szervező civil szervezetek vezetőinek szónoklatai követték. A felszólalók hangsúlyozták: Úzvölgye Románia része, ahol nem lehet megakadályozni a román hősökről való megemlékezést.

 

Úzvölgye, 2019. június 6.
Csendõrökkel dulakodnak román résztvevõk, mielõtt erõszakkal bejutottak az úzvölgyi katonatemetõbe, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát 2019. június 6-án.
MTI/Veres Nándor

 

Az RMDSZ elítélte az erőszakot és a sírkert megrongálását

 

Elítélte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csütörtökön az úzvölgyi katonatemetőben aznap történt erőszakos cselekedeteket, a magyar közösség megfélemlítését célzó „barbár rongálást”.

 

„Felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket!”

 

– idézte az RMDSZ hírlevele a szövetség Facebook-oldalán megjelent állásfoglalást.

 

Úzvölgye, 2019. június 6.
Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetõben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát 2019. június 6-án.
MTI/Veres Nándor

 

Az RMDSZ szerint a temetőben a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt napokban több román hatóság is megállapított.

 

„A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet”

 

– zárult az RMDSZ állásfoglalása.

 

Úzvölgye 2019. június 06

Úzvölgye 2019.06.06, a felvételek magukért beszélnek

Gepostet von Székely Tv am Donnerstag, 6. Juni 2019

 

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány

 

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben csütörtökön történtek miatt – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

 

Úzvölgye, 2019. június 6.
Román résztvevõk, mielõtt a csendõrsorfalat az úzvölgyi katonatemetõ bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát 2019. június 6-án.
MTI/Veres Nándor

 

A jegyzékben az eset teljes körű kivizsgálására és a vonatkozó nemzetközi kötelezettségek betartására szólította fel a román felet a kormány – közölte.

 

Az államtitkár elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia eltűr effajta atrocitást, amely „barbarizmusában” a magyarok elleni legdurvább provokációkat idézi.

 

A magyar kormány elvárja, hogy ha már megelőzni nem tudták az eseményeket, akkor Románia legalább utólag adjon elégtételt és magyarázatot az identitásában mélyen megsértett több százezer magyar állampolgárnak – tette hozzá a politikus.

 

Úzvölgye, 2019. június 6.
Toader Alexandrescu, dormánfalvi ortodox pap felszentelték törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát az úzvölgyi katonatemetõben 2019. június 6-án.
MTI/Veres Nándor

 

A budapesti román nagykövetet berendelték a külügyminisztériumba

 

Az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba péntekre – közölte a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára csütörtök este Facebook-oldalán.

 

Menczer Tamás felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt.

 

Úzvölgye, 2019. június 6.
Az úzvölgyi katonatemetõbe erõszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetõben ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát.
MTI/Veres Nándor

 

Mindenki emlékezhet a halottjaira, de nem így – jelentette ki, kiemelve: „ez nem más, mint öncélú erőszak”.

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a történtekről egy a helyszínen készült videót tett közzé Facebook-oldalán, és azt írta: „ha ezt a barbárságot a román politika nem akarta megakadályozni, akkor az morális botrány, ha nem tudta, az pedig államigazgatási csőd”.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!