Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

 

A pünkösdi ünnep alatt készítik elő a szakemberek a Hableány kiemelését, amire várhatóan kedden kerül sor.

 

Jasenszky Nándor a TEK társadalomkapcsolati osztályvezetője szombat délután a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az egyik oldalon az összes ablakot sikerült lezárni a Hableányon, az emelés során az esetleg benne fennakadt holttestek így nem kerülhetnek ki a hajótestből.

 

 hirdetes_300x300  

A másik oldalon ezt a munkát folytatják.

 

„A négy kötési ponton a befűző kötelek mind a helyükön vannak, a hajó egyik oldalán a kötelek a felszínen vannak a Margit híd közelében látható fekete bárkán, a kötelek másik végét egy kék bárkán fogjuk elhelyezni a felszín felett”

 

– tette hozzá.

 

Az osztályvezető szerint a hevedereket ezekhez fogják kötni, a nagy hevederek behúzása holnap fog megtörténni. Tájékoztatása szerint a kiemelés megkezdése jó eséllyel az ünnep után valószínű, a következő 48–72 óra alatt a kötelek kerülnek a  helyükre. Az emelési metóduson folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

 

Az áldozatok kereséséhez a németországi Freiburgból érkezett felajánlás, a kutyás csapat is megkezdte a mentési munkálatokat. A víz alatti áldozatkereső állatokból nagyon kevés van a világon. Ha az egyik kutya a csónakból, a másik a partról jelez, biztos a találat és a vízbe mehetnek a búvárok.

 

A kiemelés után még a vízszínen meg kell kezdeni a további áldozatok kutatását. A kollégák jelenleg azon dolgoznak, hogy milyen eszközökkel, anyagokkal védjék a búvárokat a fertőzésektől.

 

Az osztályvezető azt is elmondta, ha a hajóroncs kiemelése lehetséges lesz a következő két napban, arról tájékoztatást fog adni a TEK. A szlovák vízügyi hatóságoknak a Duna vízszintcsökkentésére tett intézkedéseinek a hatása várhatóan estére fog bekövetkezni.

 

M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!