Nyitókép: azonnali.hu

 

„Újítsuk meg Európát” (Renew Europe) néven alakítanak közös frakciót a liberálisok Emmanuel Macron francia államfő pártjával az Európai Parlamentben (EP) – jelentette be szerdán Guy Verhofstadt, a képviselőcsoport jelenlegi vezetője.

 

„Új frakciónk erősebb, mint valaha, egyedülálló lehetőségünk van Európa formálására. Sok munka áll előttünk, célunk Európa megújítása, egy szabad és tisztességes kontinens építése”

 

– írta Verhofstadt.

 

 hirdetes_300x300  

Noha a sajtóközleményben arról számoltak be, hogy a képviselőcsoport a „progresszív, liberális, centrista, reformista erőket” tömöríti, a hivatalos névből Macron pártja, a Köztársaság Lendületben (La République En Marche) kérésére kikerült a „liberális” szó, ugyanis szakemberek szerint annak rossz a kicsengése Franciaországban, ahol gyakran negatív értelemben, a vadkapitalizmus egyfajta szinonimájaként használják.

 

„Az új név elégedettséggel töltheti el francia partnereinket, sokunk azonban továbbra is liberális frakcióként fog hivatkozni a csoportra”

 

– mondta Chris Davies, a brit Liberális Demokraták politikusa.

 

A frakciónak a legfrissebb mandátumbecslés szerint 106 tagja lesz a liberálisok (ALDE) korábbi 68 helyével szemben, ami jórészt a francia, illetve a brit tagpárt választási eredményének köszönhető, és így egyedül a néppárti és a szociáldemokrata képviselőcsoport előzi meg őket az EP-ben. A legnagyobb nemzeti delegációt Macronék adják 21 képviselővel.

 

A Renew Europe frakciójába való belépésről számolt be a Progresívne Slovensko két képviselője, Michal Šimečka és Martin Hojsík, valamint a magyarországi Momentum két képviselője is.

 

A frakció jövő héten választja meg vezetőjét és helyetteseit.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!